Skocz do zawartości

e46 320i M52TUB20 Demontaż listwy wtryskiwaczy, czas wtrysku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Miałbym pytanie odnośnie czasów wtrysku -czy dla silnika M52TUB20 czasy max w okolicach 11ms są prawidłowe? Czujnik położenia wałka ssącego działa, tak samo czujnik położenia wału korbowego (brak różnicy w kulturze pracy silnika z wpiętym lub wypiętym pierwszym z czujników + brak błędów w Inpie czy DIS-ie).

A druga sprawa - jak bezpiecznie zdjąć listwę wtryskową? Próbowałem odkręcić 4 śruby ją mocującą, ale ponieważ wtryski mocno siedzą w kolektorze + przewody benzyny są dość sztywne i trudno się do nich dostać (mała szczelina między ścianą grodziową i silnikiem) nie wiem, czy nie zepsuję czegoś, jeśli mocniej szarpnę w górę.

Andrzej

Opublikowano

Czas wtrysku na poziomie 11ms przy WOT jest raczej prawidłowy.

To że po odłączeniu czujnika wałka rozrządu na kompie nie pojawia się błąd numer 65 to jest co najmniej dziwne...

Wtryskiwacze są połączone z listwą tylko na uszczelkach, więc powinny wyjść jak pociągniesz. Tak samo w kolektorze.

Opublikowano

Z tym błędem może niezbyt precyzyjne się określiłem. Nie ma, jeśli czujniki są wpięte i sobie jeżdżę. Natomiast normalnie pojawia się przy odłączeniu - wtedy muszę kasować go INPĄ.

Pytałem o max czas, bo ktoś gdzieś sugerował, że 11-12 to za mało i przyczyną może być uwalony czujnik własnie. Wychodzi z tego, że mam teraz jeden do sprzedania ;-)

Chciałem listwę wyciągnąć razem z wtryskiwaczami, bez wyjmowania spinek blokujących je w listwie. Czyli tak się da i nie powinno być problemu. Martwię się tylko, że bez rozpięcia listwy z przewodami benzynowymi mogę coś urwać - nie orientujesz się może, czy te przewody mają w miarę zapas długości, żeby móc wyciągnąć listwę bez ich odpinania? Teoretycznie w książce piszą, żeby je odczepić korzystając ze szmaty (żeby powoli zredukować ciśnienie), ale mogę mieć problem z ponownym ich wpięciem..

Opublikowano
Ok, dzięki za podpowiedź. Sprawdziłem na realoem i zbyt wielu różnic nie ma (oprócz dwóch przewodów paliwowych w 320 a jednym przewodzie w 330). Ryzyk fizyk - sprawdzę w sobotę, czy jest zapas ;-)