Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

mam pewien trochę dziwny problem. Po przejechaniu trasy, zazwyczaj ponad 80km samochód zaczyna lekko szarpać przy ruszaniu z samego sprzęgła.

Przy puszczaniu sprzęgła (obroty 800-900) jest odczuwalne dziwne szarpnięcie - dosłownie przez sekundę. Objaw ten występuje od jakiegoś czasu tylko na gorącym silniku i tylko po przejechaniu dłuższej trasy >80km...:/

Na krótszych odcinkach (30,50km) nic się nie dzieje.

Czy ktoś spotkał się z takim zjawiskiem? Podejrzewam zawór EGR, pytanie tylko czy to to, czy coś innego...

Proszę o pomoc:-)

Opublikowano
A czy nie chodzi tu o powszechnie znany w tym modelu problem ze sprzeglem :?: Czytalem o tym sporo na jednym z zagranicznych forach i wlasnie objawy sa takie
Opublikowano

Hmm, te objawy występują tylko po dłuższej jeździe, na krótkich odcinkach (50km) nic sie nie dzieje.

Będę musiał poczytać o tych zaworach...

Opublikowano
poczytaj sobie o zaworze dławiącym

Nie chce wprowadzac w blad bo jestem poczatkujacym uzytkownikiem bmw.

Ale cdv nie wystepuje chyba w dieslu,zaczyna sie od 325i,sam ostatnio sie tym interesowalem bo denerwujace jest to strasznie.

Opublikowano
Hmm, te objawy występują tylko po dłuższej jeździe, na krótkich odcinkach (50km) nic sie nie dzieje.

Będę musiał poczytać o tych zaworach...

Bynajmniej tak jak koledzy radza warto przeczytac ten temat,bez znaczenia czy sie posiada cdv czy nie.

viewtopic.php?f=70&t=157252

Ps.myslalem ze polaczy posty :(

Opublikowano

Ale cdv nie wystepuje chyba w dieslu,zaczyna sie od 325i,sam ostatnio sie tym interesowalem bo denerwujace jest to strasznie.

mylisz się kolego - występuje dieslu

Opublikowano

mylisz się kolego - występuje dieslu

Dobrze wiedziec,wiec zapewne o ten zawor chodzi koledze.