Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Zakładałem wcześniej temat, ale został chyba usunięty? Powtórzę więc. Mam E90 z nawigacją Professional (dwa czytniki). Pożyczyłem od kolegi oryginał 2009-2 Road Map. Wkładam, po chwili odpala. Mapa normalnie działa, pokazuje pozycje itp. Jednak po paru minutach wyskakuje "DVD Error. Please check disc". Albo jak wezmę New Destination to się jakby wiesza. Muszę kliknąć "Menu" koło pokrętła iDrive wtedy normalnie już działa, ale jak biorę na Navigation to też już jest komunikat "DVD Error. Please check disc". Płyta jest mocno porysowana, ale w E60 działa mimo to normalnie. Nagrałem sobie następnie płyte 2012 do Professionala na płytach Verbatim DVD +R, prędkość x2. No poprostu wszystko tak jak trzeba. Ale ona mi też nie działa, natomiast w E60 odpala i śmiga bez problemu. Dodam, że nagrane płyty z muzyką czytnik DVD normalnie odtwarza u mnie. Ktoś może miał podobny problem? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam :wink:
Opublikowano

Tak. Podobnie jak DVD w komputerze czyta CD nie czyta DVD. Takie rzeczy zdazaja sie nagminnie.

Jednak ja bym na twoim miejscu porządnie sprawdził płytę. Przegraj ta oryginalna plytke na dobrej nagrywarce (!!!) i jescze raz sprobuj. Ja nagrywałem na 3 moich nagrywarkach i byl ten sam objaw. Wkurzyłem się i wziąłem nagrywarkę Plextora i jest wszystko OK.

Opublikowano
Ok spróbuje. A jeśli to nie pomoże. To jaki jest laser w czytniku DVD? Gdzie to można kupić i czy samemu można sobie poradzić z wymianą? Czy może lepiej oddać do jakiejś firmy, która mi to wymieni?
  • 1 rok później...
Opublikowano

Witajcie, odświeżę temat, ponieważ mam identyczny problem.

Co chwila wyskakuje mi komunikat "DVD Error. Please check disc". Muszę wcisnąć przycisk do wyrzucania płyty, płyta wychodzi, wkładam ją ponownie, i działa, ale niestety tylko na kilka chwil... Czasem komunikat pojawia się samoistnie po kilku chwilach, czasem jest wynikiem szybszego ruszania. Dodam że płyta nie jest porysowana.

Kolego Adrianno, czy wymiana lasera przyniosła oczekiwany rezultat? Czy podjąłeś się samodzielnej wymiany czy oddałeś problem firmie specjalizującej się w tym?

---------- Rozwiązanie mojego problemu dla potomnych. Zadbajcie o dobrej jakości płytę ;) U mnie to wystarczyło i od momentu gdy się o to postarałem aż do tej pory - ponad rok - brak jakichkolwiek przycinek, wyszukiwanie działa bardzo szybko. Nie trzeba było nic rozkręcać ani tym bardziej czyścić.