Skocz do zawartości

spadek mocy w 3.0i niestety ciąg dalszy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam ponownie, trochę to zajęło i od razu przepraszam że nie kontynuuje ale wolę zarzucić temat od nowa.

""Witam wszystkich,

mam problem z autkiem, mianowicie zaczął mi szarpać jakby brakowało mu paliwa ale to rzadki objaw, parę razy mi zgasł, lecz bardziej jest zauważalne lekki spadek mocy, jakby się nie wkręcał "odpowiednio" no i nie ma tego dźwięku silnika.

Dodam że 1,5 miesiąca temu wymieniłem czujnik położenia wału, bo miałem problemy z mocą i odpalaniem - po wymianie wszystko było super silnik chodził jak powinien chodzić VANOS.

Pierwszy objaw (po wymianie czujnika położenia wału) przydarzył się jakieś 1,5 tygodnia temu i myślałem że to samo się stało ale mechanik, który mi wymieniał czujnik położenia wału podłączył pod kompa i stwierdził brak synchronizacji czujnika wałka rozrządu z czujnikiem położenia wału. Wykasował błędy (check nie był zapalony) i znowu wróciło do normy ale od niecałego tygodnia to już znowu lipa. Znowu go podłączyłem i niby uboga mieszanka, sonda, znów czujnik wałka rozrządu (sondy mam na pewno dobre bo wymieniałem jakieś pół roku temu) lecz po wykasowaniu dalej jest lipa i brak błędów!!""

i tak:

muszę napisać mianowicie dopiero teraz wymieniłem wskazany przez kompa czujnik położenia wałka rozrządu - jeden ( ten patrząc stojąc przed autem ) po lewej stronie i nic:(

dalej nie mam mocy w zakresie od 0 do 3000-3500 tyś obrotów

mam prośbę, może ktoś mógłby mi pomóc?

z góry dzięki

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

witam ponownie

dzisiaj podczas jazdy na kompie przy wciśniętym pedale gazu na maxa potencjometr wskazał 85% mocy!!!

i temperaturę płynu chłodzącego na wyjściu z chłodnicy -48stopni!!!

może ktoś miał podobne przypadki,

aha mechanik mówi żeby wymienić odmę, ale na 100% nie jest pewny czy to na pewno pomoże