Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Szanownych Kolegów, niedawno rozpocząłem przygodę z BMW. Jestem szczęśliwym (póki co :wink: ) posiadaczem e91 320d z 2007 r.

Ostatnio byłem na myjni i podczas wyjeżdżania zapaliła mi się kontrolka, która nazywa się (wg instrukcji) "awaria lampy świateł zewnętrznych". Wysiadłem, obejrzałem auto i okazało się, że nie pali się postojówka w lewym przednim reflektorze. Nie miałem przy sobie akurat takowej, poza tym stwierdziłem, że nie ma większego wpływu na bezpieczeństwo jazdy jej brak, więc pojechałem dalej. Po kilkudziesięciu minutach kontrolka zgasła, a jak zatrzymałem się stwierdziłem, że jednak mam postojówkę :roll:

Co może być przyczyną tego, że postojówka raz paliła się a raz nie? Jakieś zawilgocenie przewodów? w BMW? :shock:

Obawiam się, że całkiem mi zwariuje jak spadnie solidny deszcz...

pozdrawiam

Opublikowano

Masz ringi (lampy xenon) czy zwykłe postojówki (lampy halogenowe)?

Po prostu żarówka jest do wymiany. Takie zjawisko występuje ;). Także wymień dwie żarówki i po sprawie.

Pzdr.

Opublikowano
Miałem tak samo z tylną żarówką w klapie. Styki na żarówce trochę się utleniły. Przeczyściłem i w lampie i na żarówce - przestało świrować. :wink:

pozdrawiam

http://www.hostpic.org/images/75oie_1992258bREE92Wx_2_.png

Pomogę w mojej okolicy przy diagnozie,kodowaniu itp. Free of charge.

Opublikowano

Dzięki Koledzy :) mieliście absolutnie rację (mam zwykłe postojówki 5W).

Dostałem się do tej żarówki i przy wyjmowaniu widać trochę się wstrząsnęła i w końcu żarnik się rozpadł ;)

Wstawiłem nowe i póki co jest jak najbardziej ok :)

Wcześniej miałem Octavię i Mondeo, a tam takich cudów nie było, że się kontrolka od przepalonej żarówki zapala.

Im więcej człowiek ma tej elektroniki i więcej wie co się w aucie dzieje tym, więcej mu siwych włosów przybywa :mrgreen:

Dziękuję raz jeszcze i uważam temat za zamknięty.

Opublikowano (edytowane)

również jestem świeżym posiadaczem e91 i uczę się rozpoznawania kontrolek

zauważyłem, brak kontrolek włączenia świateł mijania czy to jest poprawnie

Edytowane przez rozet
Opublikowano

a może jest jakiś tajny sposób na sprawdzenie temperatury silnika

jakieś ukryte menu lub inne magiczne sposoby

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
pojawiający się czasem komunikat o przepalonej żarówce może świadczyć o tym, że lada chwila ta żarówka się przepali, miałem tak kilka razy juz z przednimi ringami. Czasem też tak sie działo z tylnymi lampami, można spróbowac wyczyścić styki preparatem do korozji konektorowej np Wurtha

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv