Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od kilku lat posiadam BMW model 318 is ze zwykłą instalacją gazową. W przeszłości miała może z 10 wybuchów. Problem polega na tym że obroty falują na ciepłym silniku po przejechaniu około 30 km.

Opisze jak wygląda cała zabawa aby w końcu pojechać te 30 km na gazie :):

1. Odpalam auto rano i jadę około 7 km aby zagrzać silnik

2. Podczas jazdy po 7 km przełączam na gaz - czasami jak puszczam sprzęgło silnik się dławi i nie ciągnie - muszę wrócić na benzynę zgasić samochód i dopiero po ponownym odpaleniu mogę przełączyć na gaz

3. Po tej procedurze na gazie chodzi normalnie - nie czuje braku mocy lub podobnych problemów

4. Po przejechaniu około 30 km jak zatrzymam samochód to po wciśnięciu sprzęgła obroty spadają na 300 i zaczyna falować pomiędzy 200/300 a 900/1000 różnie. zdarzają się momenty że np jak dojeżdżam do skrzyżowania i wciskam sprzędło to obroty spadają tak gwałtownie że samochód gaśnie.

Byłem już u kilku "speców", czyścili, wymieniali silnik krokowy, sprawdzali, ustawiali i problem zawsze wraca.

Co może być powodem takiego zachowania ? Jeden mechanik (nie od gazu) powiedział żebym sprawdził przepływomierz powietrza bo podobno istnieje duża szansa na jego uszkodzenie podczas strzałów.

Jeżeli ktoś miał podobny problem będę wdzięczny za pomoc lub wyjaśnienie co robić.

BMW 318is - M42 - 05/1994

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

reduktor do wymiany, zaleczysz gaśnięcie, ale dalej będzie strzelał. Wymień świece i przewody wyreguluj to możliwe ze przestanie.

Moja serdeczna rada jak zakładasz gaz to zrób to jak należy.

"Zwykły" ja ty to nazywasz gaz jest do jednopunktowego wtrysku i gaźnika, przy silniki M42 trzeba założyć sekwencję takie niestety życie. myślę ze przy nakładzie ok 1500zl da się to zrobić jak należy.