Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Auto to E39 525tds 1997-XII Touring Automat.

Ponieważ mam problem z wykasowaniem błędów w sterowników AIRBAG (i nie chodzi o to że błędy powracają tylko w INPA oraz DIS dostaję komunikat uszkodzonego sterownika "1. INTERNAL ECU ERROR") to planuję go wymienić na drugi o identycznych numerach. Pytanie czy muszę go programować, czy ustawienia są zapisane w innych modułach (EWS? IKE?) i wystarczy go tylko przełożyć? Jeśli programować to czym i co?

Znalazłem info że są 2 sterowniki, najpierw wymienię ten do którego mam łatwiejszy dostęp (pomiędzy siedzeniami, pod konsolą), o nr 65.77-8372521. Z tego co mi się zdaje to drugi sterownik znajduje się gdzieś głębiej? Gdzie go szukać - za schowkiem czy gdzieś głębiej pod siedzeniami?

Pisz we właściwych działach.Tym razem przeniosłem

Opublikowano (edytowane)

Ok, dzięki za odp :)

Co do 2 sterowników :

http://bmwfans.info/parts/catalog/E39/Touring/Europe/525tds-M51/LHD/A/1997/december/browse/audio_navigation_electronic_systems/electric_parts_airbag/

Wymieniłem nr 6 (Ctrl unit airbag/side) a pozostał jeszcze nr 1 (Control unit airbag). Narazie wszystko wygląda na to że system ładnie działa, zasymulowałem na żywo 2 błędy - odpiąłem zatyczkę z klemy pir. (nie mam osłony, ktoś tam grzebał już wcześniej) i wtyczkę maty zajętości siedzenia i błędy zaraz wyskoczyły, po czym udało się je skasować. Czyli wydaje się, że jest w porządku.

Edytowane przez rwslimak