Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od jakiegoś czasu radio (kaseciak) gubi często fale radiowe. Objaw jest taki, że najpierw zanika całkowicie głos, rds przestaje działać, później pojawiają się trzaski i znowu cisza. Nic nie daje zmiana kanału. Trwa to różnie - od 5-15 min. Tym objawom towarzyszy również gorsze działanie przycisków i głównego wyłącznika radia. Trzeba kilka razy nacisnąć przyciski 1-6 aby zmienić kanał lub mocno i często wielokrotnie nacisnąć pokrętło żeby włączyć lub wyłączyć radio.

W czym może być problem?

Opublikowano

Wyjąłem ostatnio radio i dostałem się z tyłu w słupku do anteny, ale jak zobaczyłem, że wszystko jest dobrze pozapinane, nie ma śladów ingerencji, to złożyłem wszystko z powrotem.

Ale zrobię jeszcze tak jak mówisz - wyjmę radio i będę szukał gdy znów znikną te fale.

dzięki za podpowiedź.

Ktoś na forum pisał coś o zimnych lutach w radioodtwarzaczu - mogą one być przyczyną?

Opublikowano

wiesz te radyjka mają już swoje lata świetności za sobą niestety

możliwe że samo radio już gdzieś zwarcie robi ( ale bez przekładki ciężko sprawdzić jak się to dzieje tylko "czasem")