Skocz do zawartości

Bmw E36 Compact Sekwencja 1.6? Czy może Diesel?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam, od roku maży mi się e36 w compaccie, no i wreszcie mam te symboliczne pieniążki na takowe autko, do diesla mnie zniechęcili drogim utrzymaniem i spalaniem też nie takim fajnym, wiem może klasyczne 1.6 koniecznie z gazem sekwencyjnym, powiedzcie szczerze nie jako użytkownicy Bmw ale ogólnie samochodów czy warto je brać z takim motorem, a przede wszystkim temat jest dla tego bo nie wiem na co zwracać uwagę przy zakupie ogółem Bmw, o tym silniku też śmiało proszę się wypowiadać, bo niedługo jadę kilka egzemplarzy obejrzeć i totalnie nie wiem na co patrzeć, pomożecie? :wink: Edytowane przez Yasió
Opublikowano (edytowane)

Pierwszy raz spotykam się z osobą, która marzy (lub "maży" jak woli autor) o compakcie :D

Filozofii żadnej nie ma. Ropa droga. Diesle z tamtych czasów BMW nie wyszły. Jeździłem oboma typami i benzyna jest tak dobra jak diesel zły. Pojemność od 1.8 w górę.

AD. Spalanie ja liczę kwotowo i wychodzi mi tak:

m40b18

Miasto - 320km / 100 zł

Trasa - 380km / 100 zł

Trasa >100km/h - 420km / 100 zł

Edytowane przez tomsen1
Opublikowano

a co Ty się przejmujesz, to tylko ortografia :D

Jak masz kolego 8000 to bierz sedana albo coupe, dostaniesz w dobrym stanie z instalacją.

Opublikowano
Boszsz, a compakty są brzydkie :duh: :wink:
Opublikowano
Ok powiedzmy to fajne 1.8 140 źrebaków, ile to pali gazu przy lekko na prawdę lekko mocniejszej jeździe? :oops:
Opublikowano
Spalanie,nigdy poniżej duchy gazu nie zeszłem.Poprostu ekonomiczna jazda jest nudna.Jak kumpel mówi,stać było kupić BMW ,to nie patrz Ile pali-lej i jedź.A ma 2.8,i tym to się jeździ.
Opublikowano
Jak by nie patrzeć dycha mi pasuje, taty dieslem 82km bule 30zł na 100km a tu 140km i takie ładne spalanie i moc. :cool2:
Opublikowano

Zapytaj kolegów ja mam prehistoryczne m40, bo postawiłem na niezawodość - dużo tras robię,

Zanim dobrego IS-a dorwiesz to trochę wody w Wiśle upłynie, ale próbuj. Jeśli znajdziesz 1.8 m40 lub 43 w dobrym stanie, to bierz nie czekaj.

W toku miliarda kłótni na tym forum doszliśmy do wniosku, że trzeba szukać dobrego egzemplarza, mniejsza o to czy m40b18, czy wyższe.

Opublikowano
Jak kumpel mówi,stać było kupić BMW

To zapytaj za ile kupił swoją betę... :duh:

Opublikowano
Zapytaj kolegów ja mam prehistoryczne m40, bo postawiłem na niezawodość - dużo tras robię,

Zanim dobrego IS-a dorwiesz to trochę wody w Wiśle upłynie, ale próbuj. Jeśli znajdziesz 1.8 m40 lub 43 w dobrym stanie, to bierz nie czekaj.

W toku miliarda kłótni na tym forum doszliśmy do wniosku, że trzeba szukać dobrego egzemplarza, mniejsza o to czy m40b18, czy wyższe.

A pokażesz mi na allegro takiego m40 albo 43? :D

Opublikowano
Ale ten konkretny silnik bo zrozumiałem że nie każde 1.8 jest takie samo, teraz mam wyobrażenie ze jest z 10 różnych 1.8. :o
Opublikowano (edytowane)

Masz cztery:

1.8 (318i, M40B18); stary i dość zamulony, ale prosty w naprawie i stosukowo bezawaryjny

1.8 (318i, M43B18); stary i tak samo zamulony, ale na łańcuszku

1.8 (318is, M42B18); na moje najlepszy silnik w e36, mocny, ale gorzej toleruje gaz niż poprzednie

1.9 (318is, M44B19); j/w

Jaki jest silnik w aucie lepiej pytać sprzedającego, bo połowa aut jest po swapie ;)

Edytowane przez tomsen1
Opublikowano
Jak kumpel mówi,stać było kupić BMW

To zapytaj za ile kupił swoją betę... :duh:

No napewno nie Za 8 tysi,o wiele więcej.Ale miało to zobrazowac,ze bejce lubią paliwko,i frajda z jazdy bierze górę nad ekonomią.

Opublikowano
Ja mam takiego z m43b16 czyli 1.6 . Założyłem instalacje z sekwencją i jestem zadowolony. Mieści mi się bez problemu w 11 litrach a całkiem lekkiej nogi nie mam. Jeżdżę prawie w 100 procentach po mieście 50 tyś. A w nim co 500 metrów światła. Silnik sobie radzi bez problemu z tą budą tylko gorzej to wygląda jak masz trzech pasażerów i włączoną klimatyzacje da się odczuć brak mocy ale tylko przy większych prędkościach. Na miasto według mnie idealne auto. M 43 ma łańcuszek.
Opublikowano
No napewno nie Za 8 tysi,o wiele więcej.Ale miało to zobrazowac,ze bejce lubią paliwko,i frajda z jazdy bierze górę nad ekonomią.

Spoko, rozumiem, ale drażni mnie jak ktoś dał 11 tysięcy za auto i mówi, że "BMW powinni mieć Ci, których stać na paliwo".