Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam radio Peiying PY-8138. Ktoś przede mną pokombinował, porozcinał kable, ogólnie druciarstwo i zauważyłem że nie podłączył kabla który daje zasilanie po przekręceniu kluczyka w stacyjce, tylko do kabla + od akumulatora podłączył pamięć i zasilanie normalne. Czy Waszym zdaniem lepiej tak zostawić, czy podłączyć ten kabel od stacyjki? Czy radio będzie włączać się po przekręceniu kluczyka raz, czy dwa razy?
Opublikowano

siemka. kolego jesli podłoczysz radio pod stacyjke to bedzie ci sie włączać (teoretycznie powinno) na pozycji 2 stacyjki. jak podłaczasz radio pod stacyjke to plus (czerwony) podpinasz do stacyjki a pamiec( zazwyczaj żułty) tam gdzie jest zasilanie nawet jak nic nie jest właczone w aucie w tym stacyjka. a jesli masz podłączone bezpośrednio do aku to właczasz kiedy chcesz, nawet jak nie masz przekreconej stacyjki. plusy i minusy : jesli podłączysz pod stacyjke nie musisz sie martwic że zapomnisz radia wyłaczyc przy wysiadaniu z auta i nie zdechnie ci aku. nowe modele radia samochodowego sa robione tak, tylko stacyjke przekrecisz i już masz podswietlenie radia (przewaznie czesciowe podswietlenie) chociaz nie jest ono właczone. wtedy takie radio podłaczasz pod stayjke zeby sie nie swieciło jak nie masz kluczyka w stacyjce. ineczej za kazdym razem musisz wyciagac panel. zakladajac ludziom nagłosnienie przekonalem sie ze w ten sposob podłaczone radio czesto wyłapuje ruzne zaklucenia prądowe zwiazane z innymi uzadzeniami podłączonymi tez pod stacyjke. przy głosnym słuchaniu moze ci palic jakis bezpiecznik bo radio pobiera wiecej prądu. ja polecam (jesli nie masz takiego podswietlania) podłaczyc wszystlie + pod aku tylko załozyc trzeba na taki kabel biegnacy z aku bezposrednio do radia jakis bezpiecznik. (mozna kupic takie profesionalne to grosze kosztuje) ale masz spokuj ze wszystkim. nie masz zakłucen a napewno nie tyle, nie martwisz sie o pobor pradu, jak ci zdechnie bezpiecznik to tylko od radia a nie nagle podczas deszczu przestania ci tez działac wycieraczki (przykladowo) itp. ja zawsze tak robie i nigdy nie było problemu. mankamet jest taki ze trzeba wyłaczac radio recznie.

sorki za błedy! pozdro.

Opublikowano
Mam radio Peiying PY-8138. Ktoś przede mną pokombinował, porozcinał kable, ogólnie druciarstwo i zauważyłem że nie podłączył kabla który daje zasilanie po przekręceniu kluczyka w stacyjce, tylko do kabla + od akumulatora podłączył pamięć i zasilanie normalne. Czy Waszym zdaniem lepiej tak zostawić, czy podłączyć ten kabel od stacyjki? Czy radio będzie włączać się po przekręceniu kluczyka raz, czy dwa razy?

jezeli podepniesz przez stacyjke, radio bedzie wlaczac sie na 1 pozycji kluczyka (nie na zaplonie), proponowalbym te rozwianie - jest praktyczniejsze. ps.zadnych zaklocen palenia czegokolwiek niezauwazylem, a mam tak podpiete radio w e32 i wczesniej w e34. co do przewodow zasilajacych z instalacji samochodu, jak dobrze pamietam, czerwono bialy i fioletowo bialy to sa plusy (jeden po stacyjce) niepamietam ktory, ale miernikiem latwo sprawdzisz.