Skocz do zawartości

Czym usunąć lakier z felg aluminowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pytanko, czym usunąć lakier z felg aluminiowych, z tego co wiem to poprzedni właściciel przy polerował oryginalny lakier papierem ściernym, a następnie pomalował lakierem samochodowym w sprayu "MOTIP" i jeszcze na koniec bezbarwnym też "MOTIP".

Jakiś czas temu zauważyłem że powłoka lakieru bezbarwnego popękała i chociaż jest prawie niewidoczna, to chciałbym je pomalować na nowo.

Z felg stalowych lakier usuwałem środkiem do usuwania lakieru w sprayu firmy BOLL, bardzo dobrze sobie poradził, ale nie wiem czy sprawdzi się na alu felgach, czy nie uszkodzi aluminum.

Opublikowano
Wypiaskuj i najlepiej pomaluj proszkowo. Będzie to twardy i ładny lakier.
Opublikowano
polecam scansol
Opublikowano
  • Autor
Wypiaskuj i najlepiej pomaluj proszkowo. Będzie to twardy i ładny lakier.

słyszałem że piaskowanie to tylko w renomowanych firmach żeby dobrze zrobili, a piaskowanie i malowanie proszkowe coś ok 150 za sztukę, ale to za drogo. Wolę jakimś tańszym sposobem a zaoszczędzoną kasę, dołożyć do funduszy na opony, bo to ważniejsze.

polecam scansol

gdzie można ten środek kupić kolego, i ile kosztuje, bo ostatnio się z kuzynem zgadałem i mówił że tym scansloem usuwał lakier ale ze stalowych, a nie dopytałem o szczegóły.

za środek BOLL-a dałem 25zł i zastosowałem na felgi stalowe, to wystarczył mi na 2 i to tylko na zewnętrzne strony gdzie felgi były pokryte minią i jakimś lakierem w sprayu, a od wewnętrznej strony gdzie był oryginalny lakier to nawet podwójna warstwa tego środka go nie ruszyła

Opublikowano

kolego ostatnio tez robiłem alusy do e34 i BOLL nie ma szans ze scansolem :) a scansol kupiłem w sklepie z art budowlanymi itp.

na innym forum też czytałem, że polecają środek z castoramy "CASTO" ale sam go nie stosowałem więc nie wiem jak jest z nim...

pozdrawiam!

Opublikowano
w kazdym sklepie z lakierami kupisz scansol cena zalezy od wielkosci puszki za 25 zl jak kupisz to na 4 felgi powinno starczyc i kup najlepiej scansol w zelu .
Opublikowano
  • Autor

ok, dzięki za info,

a orientujecie się może czym pomalować te alu felgi, znacie jakieś dobre lakiery?

Opublikowano
Mam problem orginalnego podkładu nawet piaskarka nie rusza ,wygląda on jak jakby jakaś guma .Czym to potraktować żeby puściło?
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
witam. Wiem gdzie mozna w Warszawie tanio osrutowac i pomalowac felgi proszkowo. Napewno nie 150zl za sztuke.