Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Sprzedałem swoje BMW 520 , polise ubezpieczeniową miałem zawartą w PZU. Pojazd zbyłem w dniu 2 lutego, a 16 stycznia wpłaciłem drugą składkę w wysokości 1020zł.

Nabywca kupił auto w celu rozbiórki na części i handlu, w związku z tym ubiegam się o zwrot z OC.. W dniu sprzedaży samochodu zawiozłem kopię umowy do ubezpieczalni i konsultantka powiedziała mi, że jeżeli nabywca w okresie miesiąca nie uczyni żadnych kroków to wówczas będzie przysługiwał mi zwrot.. Teraz pytanie, czas ten upłynął i co dalej ? Jak to wygląda w praktyce ?

Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc!

Opublikowano

rata 1020zł? :shock:

Informacje mogą być nieaktualne, ale nie powinno się zmienić co do zasady.

zwrot masz jeśli auto wyrejestrujesz (kasacja itp)- tzn zwrot ma właściciel, mógł przepisać ubezpieczenie na siebie i sam wziął kasę.

druga opcja to przedstawiasz w PZU (chyba, że już mają to od nowego właściciela) rezygnacje z ubezpieczenia w pzu przez nowego właściciela (w ciągu 30 dni od zakupu)- wtedy Ci wypłacą- W zasadzie to jedyna opcja.

PS: dotyczy to OC

A najlepiej to pójść jeszcze raz do PZU i tam Ci powiedzą jak to wygląda