Skocz do zawartości

Błąd i nierówna praca silnika E60

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam następujący problem. Tydzień temu podczas jazdy zaświeciła mi się żółta kontrolka, taka w kształcie silnika i pojawił się błąd engine fault. Silnik zaczął szarpać, nierówno pracować, więc zatrzymałem się na poboczu. Silnik miał nierówną pracę na wolnych obrotach. Zgasiłem więc silnik a po ok minucie ponownie uruchomiłem. Znikł błąd oraz problem z nierówną pracą silnika. Jeżdżę tak już ok tydzień i problem sie nie powtórzył, jednak planuję teraz dłuższą trasę i zastanawiam się co mogło być przyczyną tego problemu. Nie wiem czy mam jechać z tym do serwisu czy nie.. Mam auto od ok 4 miesięcy, to moje pierwsze BMW. Model 520i 2.2 benzyna + LPG, 2003r. Proszę o pomoc.
Opublikowano
Dzieje się Ci to na paliwie czy na gazie? Bo może być problem z instalacją gazową i jej prawidłową regulacją.
Opublikowano
  • Autor
Problem wystąpił gdy jechałem na gazie. Gdy stałem na poboczu przełączyłem na benzyne, bo też pomyślałem że być może coś z gazem, ale problem nie znikł. Pomogło dopiero ponowne uruchomienie silnika. W takim razie trzeba odwiedzić serwis. Czy ten błąd który się pojawił jest zapisany w pamięci komputera? Rozumiem że mają jakąś metodę sprawdzenia sprawności świec i cewek?
Opublikowano
Błąd na pewno Ci się zapisał. U mnie działo się to samo ale tylko na gazie podczas przyspieszania. Przestawał palić na piąty cylinder. Jeździłem trochę na paliwie i nic się nie działo. Pomogła wymiana wtrysku gazu.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Kolega miał taki sam problem w E90 z tym silnikiem i w serwisie wymieniono trzy cewki i kable.Problem ustal.Powiedziano mu ze to częsty problem tych silników.Nie wiem czy to prawda ale tak mu powiedziano.