Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kupiłem Bmke 2.2 i mam pytanie jakim olejem ja zalać ? obecnie jest oczywiscie syntetyk shell 5w30. mam zamiar wlac motula 5w40.

prosze o porade

Opublikowano

Motul LL-04 Specific - bardzo zacny olej. Jednak jak spojrzysz na dane, to X-clean 8100 LL-04, ma nawet ciutkę lepsze parametry, a wychodzi troszkę lepiej cenowo. Nie żeby oszczędzać tam, gdzie nie trzeba, ale oba to b dobre oleje. Zaraz po kupnie wlałem właśnie tego Specific i widać było różnicę na plus - być może też dlatego, że wcześniejszy olej (Castrol) raczej na pewno nie był wymieniany po 10.000 ;)

Jak dopiero co kupiłeś właśnie furacza to może warto też wypłukać silnik przed zmianą oleju? Płukanka LM albo Motul to ok 30-40 zł.

Opublikowano

Mniej klekotania zaworów przy starcie,

Ale oczywiście to może być efekt po prostu nowego, świeżego oleju, nowych filtrów itd. Może również kwestia placebo i psychologii - bo pewnie o to chodzi w Twoim pytaniu? Cóż, chyba tak naprawdę nikt z nas nie ma szans obiektywnie i technicznie udowodnić co mu lepiej chodzi i po czym...

Opublikowano
co mu lepiej chodzi i po czym...

heheheh, najlepiej to 4 browarach i secie :D

a tak na powaznie, ja ostatnio zauwazylem, po zalaniu Castrola Magnatec 5w40, ze motor zaczal chodzic glosniej (zauwazyl to rowniez moj kumpel) wiec, mysle, ze nasze domysly na podstawie obserwacji sa jak najbardziej wlasciwe, kto lepiej wie niz my o wlasnym aucie :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może być. Tylko zastosuj LL04

A dlaczego tylko LL04 ?