Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie, od piątku jestem posiadaczem bmw 750il e32, delikatnie jęczała mi pompa wspomagania zalałem oleju przestała, olej niestety wyciekł, zalałem ponownie by dojechać do kolegi gdzie będę wraz z nim przeprowadzał remonty ale wspomaganie nie działa już w ogóle. Mam takie pytania:

-czy jest to przesądzone ze padła pompa i czy w raz z nią mogło ulec uszkodzeniu coś jeszcze.

- zawieszenie jest nivo, pompa też musi być z nivo?

-jaki jest koszt takiej pompy

- oprócz pompy i wężyków połączonych z nią co jeszcze warto sprawdzić bo zapewne gdzieś nieszczelność była właśnie na nich

-jaki olej lać

- czy może wiecie gdzie mogę dostać bądź jesteście w posiadaniu emblematu na tylną klapę 7 5.0iL

ps. jestem jeszcze świeżakiem jeśli chodzi o auta bmw ale zakochanym od pierwszego przejechanego kilometra ;-)

z góry wielkie Dziękuje.

Opublikowano
kolego mam taka naklejkę tylko tyle ze jest naklejona u mnie na klapie. a ja mam 735il a nie 750il i tak planowałem się jej pozbyć wiec mógł bym ci ja podesłać. odkleje ja tak żeby nie była uszkodzona tylko jak trochę się cieplej zrobi. mogę ci foto przesłać. propo wspomagania i nivo przerabiałem podobną akcje u siebie. co do pompy to ci nie pomogę bo moja ocalała i nie wiem czy trzeba będzie u ciebie ja wymienić. u mnie była uszkodzona śruba którą się przykręca węża do pompy i mi płyn spierdzielał. po wymianie tej śruby i zalaniu płynu okazało się że cieknie mi nivo. a konkretnie pod autem biegnie wężyk który doprowadza płyn do układu zawieszenia. on jest podpięty do takiego zaworka którym się reguluje wysokość (podobno bo nie sprawdzałem) i rozdziela płyn na prawy i lewy amorek, u mnie akurat ten zaworek ciekł. ale obejrzyj sobie jeszcze pozostałe wężyki od nivo od tego zaworka do gruszek i do amorków.
Opublikowano

- zależy skąd cieknie, nie musi wcale z pompy, uszczelnić i będziemy myśleć dalej

- musi byc pompa z nivo, od silnika M30 i M70 jest taka sama

- koszt nowej około 3 tyś PLN, zamienników brak, używka lub regeneracja

- olej w zależności od rocznika CHF 7.1(LHM) przedlift, CHF 11 polift

- emblemat jest taki sam dla e30, e32, e34

pozdrawiam Bartek