Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam kilka pytań odnośnie swapu z 1,8(M40) na 2,0(M20)

1. Wymieniając silnik będą jakieś problemy typu nie pasujące łapy czy coś w tym stylu?

2. Po włożeniu M20 w raz ze skrzynią wał od M40 będzie pasował?

3. Wał od E34 520 pasuję do E30?

3. Co z wiązką elektryczną czytając w internecie wywnioskowałem że wystarczy tą z M40 zamienić na M20 odpalić i jechać...

Jeśli coś takiego już było to przepraszam, najwidoczniej źle szukałem.

Opublikowano
wiazka moze nie pasowac plug&play.. znaczy moze topic sie w niej bodajze czerwono bialy przewod.. ale jak sie stopi to chodzi normalnie :D a tak powaznie to musisz go usunac rozlaczyc..reszta kabli pasuje.. jeszcze zalezy jaki rocznik masz nowego silnika.. m20 bylo w budzie e30 takze pasuje wszystko git.. tylko oczywiscie na lapach m20 i aparturze potrzebnej do motoru.. wal nie wiem czy z 520 pasuje.. niech ktos inny sie wypowie.. ale ten z 1.8 jest taki sam jak 2.0 wiec z 1.8 mozesz zostawic.. dyfer tez bo podobne przelozenie w 1.8.. 4.10 - 4.44 - 4.27.. m20b20 na dyfrze 4.44 i skrzyni b20 bedziesz mial max 180km/h.. ale dobrego kapcia bedzie miala ze startu :D.. jak cos to pytaj.
Nie wazne przy czym stoisz.. Wazne jak tym jezdzisz
Opublikowano
wiazka moze nie pasowac plug&play.. znaczy moze topic sie w niej bodajze czerwono bialy przewod.. ale jak sie stopi to chodzi normalnie :D a tak powaznie to musisz go usunac rozlaczyc..reszta kabli pasuje.. jeszcze zalezy jaki rocznik masz nowego silnika.. m20 bylo w budzie e30 takze pasuje wszystko git.. tylko oczywiscie na lapach m20 i aparturze potrzebnej do motoru.. wal nie wiem czy z 520 pasuje.. niech ktos inny sie wypowie.. ale ten z 1.8 jest taki sam jak 2.0 wiec z 1.8 mozesz zostawic.. dyfer tez bo podobne przelozenie w 1.8.. 4.10 - 4.44 - 4.27.. m20b20 na dyfrze 4.44 i skrzyni b20 bedziesz mial max 180km/h.. ale dobrego kapcia bedzie miala ze startu :D.. jak cos to pytaj.

Dzięki kolego za pomoc własnie takiej odpowiedzi potrzebowałem pozostaje tylko sprowadzić samochód i zrobić podmiankę silnika, skrzyni i wiązki

Pozdrawiam

Opublikowano
tak powaznie to jak bedziesz wszystko skladal - sprawdz jaki masz dyfer .. bo jesli 4.44 to od razu zapomnij o jezdzie w trasie.. przy 100km/h masz ponad 4 tys obr.. jak pamietam.. taka meczy glowa troche.. ale na ulice w nocy po 22 w sam raz :D .. taki kompromis to 4.27 do m20b20.. pozdr
Opublikowano
na tabliczce .. na dyferencjale.. masz przy jednej ze srob na deklu taka mala pewnie zardzewiala tabliczke.. i tam wybite jest przelozenie.. jak nie ma to zaznacz kreda kreske na oponie i policz ile obrotow zrobisz walem na 1 obrot kola.. i ci wyjdzie 4 z czyms. tak podobnawo wychodzi jak godziny na zegarku.
Opublikowano
Myślę że 4.44 nie przeszkadzało by mi. W trasie może z dwa razy w roku będę wiec nie ma problemu masz może jakiś filmik jak się zachowuje auto z takim dyfrem?
Opublikowano
No widzę ładnie sprawuje się z takim dyfrem, wiecie może jakie były seryjnie montowane w 318i? bo na obecnym auto jest strasznym mułem tylko wyje a przyjemności żadnej
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W m40 masz 4,4 lub 4,1. Takie byly montowane. Przy 4,1 przy ok 3 tyś masz jakieś 115km/h a przy 4,4 tylko 105.

Koledy zamiast pokazać jak to przyśpiesza to pokazuje jak jakiś koleś pali gumę i driftuje na publicznej drodzę. Pewnie MOD sie za to weźmie. Taki cośto ja swoim zrobię. Bo jaka niby sztuka zrobić "slajdzić" czy palić gumę....

PZDR>

Opublikowano
co ty tak z tym modem.. chcial film to mu link wyslalem link jak chodzi m20b20 z dyfrem 4.44.. co w tym zlego. :duh: i wcale zle nie poszedl jak na 129 konne m20b20 na suchym i 205 oponach falken - kolach chyba 16., mialem to wiem. pozdr
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź muszę zajść do kanału jak się zrobi ciepło i zobaczyć dokładnie jaki mam. Co do filmików pomogły mi w dokonaniu wyboru dyfra, dzięki nim również znalazłem jak to przyśpiesza :)

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
co ty tak z tym modem.. chcial film to mu link wyslalem link jak chodzi m20b20 z dyfrem 4.44.. co w tym zlego. :duh: i wcale zle nie poszedl jak na 129 konne m20b20 na suchym i 205 oponach falken - kolach chyba 16., mialem to wiem. pozdr

Taki slajd przy 30km/h do 50 to ja też robię głupim M40. Nic z tego filmu nie da się sensownego wywnioskowac po za tym że kierowca zrobi slajd przy 30km/h i się nie zabiję. Czy by był 4,1 4,4 czy 3,7 to tak samo by pojechał.

Po za tym w jednym poście piszesz ze przy 100 na 4.4 bedzie 100km a wcześnie pisałeś ze v-maks na takim dyfrze to 180. No sorki ale jak przy 100 bedzie 4tyś, to przy 180 bedzie ponad 7tyś. Trochę niespujne te zeznania :mrgreen: Cudów nie ma, to jest tylko 2,0 wiec mega torpedy z tego nie bedzie. Osobiście nie widzę nawet sensu robienia takiego swapu. Osiągi ulegną dosłownie minimalnej poprawie, jedynie wrażenia bedą lepsze bo jest momentu wiecej i klank silnika ładnieszy.

PZDR>

Opublikowano
Ja widzę sens ponieważ stary silnik jest na wyczerpaniu a ten mam po okazyjnej cenie do kupienia z całym osprzętem po nie dawnym remoncie od znajomego. A wie może ktoś napewno jaki będzie v-max takiego zestawu ?
Opublikowano
KRISS85.. bedzie 180 przy ok 7 tys obr.. tak Masz racje.. nawet ciut wiecej ok 7100 -7200.. moj byly silnik 2 litrowy byl na l jetronicu ktory odcina dalej niz motronic.. bo ma aparat w bloku a nie w glowicy i odciecie nie jest sterowane przez komputer tylko sprezynke na palcu w aparacie zaplonowym.. gdybym ta sprezynke zdjal czy tam zablokowal - nie mial bym odciecia wcale .. moglbym ja zakrecic tak wysoko ze korba bokiem by wyszla.. motronic w b20 odcina bodajze przy 6250- tak jak moje terazniejsze b25 i nie osiagnal bym 180km/h ( chwala dla ciebie ze czytasz ze zrozumieniem i nie dajesz sobie kitu wcisnac) .. ale moja b20 wychodzila poza 7tys.. poza obrotomierz delikatnie i odcinala :mrgreen: .. malo tego.. odcinala na gazie tak samo jak na benzynie.. kazdy myslal ze jezdze na bezynie.. wieczorem jak ciemno bylo potrafila niezle strzelac ogniem z wydechu.. i to nie sa opowiesci wyssane z palca tylko fakty :evil: pozdr.
Opublikowano
Bawaraa345.. sory ze zmylilem cie bo patrzylem ile ja mialem na swoja m20b20 l jet na dyferencjale 4.44.. zwylka typowa m20b20 na oryginalnym nie dlubanym motronicu bedzie wolniej.. chyba ze wgrasz nowa mape z odcieciem na 7100 obr :mrgreen: jest gdzies strona gdzie mozna obliczyc przelozenia, skrzyni, dyfra, obroty silnika i zamienic to .na predkosc maksymalna - rowniez na kazdym poszczegolnym biegu.. jak znajde to wrzuce. :cool2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
EEE bo bedzie ostrzeżenie!!!! Edytuj ostatni post, a nie pisz 3 z rzędu!!!. Cosik nie ma za dużego wyboru i jak wpisuje inne dane dla przełożenia głównego to jakoś nie przelicza....
Opublikowano
Bawaraa345.. sory ze zmylilem cie bo patrzylem ile ja mialem na swoja m20b20 l jet na dyferencjale 4.44.. zwylka typowa m20b20 na oryginalnym nie dlubanym motronicu bedzie wolniej.. chyba ze wgrasz nowa mape z odcieciem na 7100 obr :mrgreen: jest gdzies strona gdzie mozna obliczyc przelozenia, skrzyni, dyfra, obroty silnika i zamienic to .na predkosc maksymalna - rowniez na kazdym poszczegolnym biegu.. jak znajde to wrzuce. :cool2:

Nie ma sprawy każdemu może się zdarzyć, dzięki również za stronę.

Mam jeszcze jedno pytanko ile trwa docieranie takiego motorku po kapitalnym remoncie kolega zrobił nim dopiero 2300 km.

Opublikowano
z tego co wiem to silnik dociera sie ok 1000 km. zalezy czy spokojnie czy na ostro docierany.. jak przejechal 2300 to mozesz spokojnie go grzac :D
Opublikowano
z tego co wiem to silnik dociera sie ok 1000 km. zalezy czy spokojnie czy na ostro docierany.. jak przejechal 2300 to mozesz spokojnie go grzac :D

Na spokojnie był docierany, Dzięki za odpowiedz teraz tylko czekam na jakąś wolną chwile i się biorę do roboty

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Odkopuje ;p

czy w 2,0 miska będzie równie nisko jak w 1,8? bo przy moim zawieszeniu mam pewne obawy miskę mam około 8-10 cm nad ziemią a dzięki naszym kochanym drogą rysuje nią gdzie się da. Nie wiem jakie tu są sprężyny 60/40? jakiej grubości polecacie założyć płytę osłaniającą? Dzięki

Opublikowano
jak chcesz sprzedam ci kompletny silnik ze skrzynia całymi gratami i dyfrem o przełożeniu 4.27 :)

"Nikt nie wymaga od was samych zwycięstw.

Czasem i przegrać przychodzi.

Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustępliwej walki.

Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki."

Henryk Reyman

http://img811.imageshack.us/img811/8193/mottol.jpg