Skocz do zawartości

320d Uszkodzony czujnik ciśnienia oleju?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

w mojej Buni (BMW E46 320D M47) zaczęły się problemy.

Po przejechaniu kilkunastu kilometrów włącza się kontrolka smarowania (czerwona ).

Problem powstał nagle. Do wymiany oleju zostało 10 000 km.

Jedyny problem jaki miałem przed, to niedogrzany silnik. Wymieniłem termostat EGR, problem został - na jutro zaplanowałem kupno i wymianę termostatu głównego.

A tu nowy problem.

Dziś zdjąłem kabelek z czujnika ciśnienia oleju- osłona była lekko przetarta (zaizolowałem),

a w złączu było sporo niezidentyfikowanego płynu o dziwnym zapachu- wyczysciłem.

Pomyślałem ze może to problem zapowietrzonej chłodniczki oleju. Zacząłem odpowietrzanie- ale po 15-20 minutach odpowietrzania BACH kontrolka smarowania świeci (na czerwono), Przegazowałem ale nie zgasła wiec wyłączyłem silnik.

I jestem tu.

Proszę o pomoc w diagnozie.

Czy może to być uszkodzony czujnik ciśnienia oleju?

Czy coś innego.

GD

Opublikowano
Ja miałem taki problem w tamtym tygodniu, że po przejechaniu kilku kilometrów i po rozgrzaniu silnika zaczęła mrugać nierównomiernie czerwona kontrolka od oleju. Wymieniłem czujnik ciśnienia oleju i problemu jak na razie nie ma. Prawdopodobnie czujnik przepuszczał olej bo we wtyczce i w czujniku było mokro. Wymień najpierw te tanie rzeczy a jak nie pomoże to trzeba jechać do mechanika.