Skocz do zawartości

325i coupe - swieca kontrolki, silnik przygasa i gasnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam dosyc niespotykany problem z E36.

Rano wsiadlam do samochodu i odpalilam bunie (bez zadnych problemow) zeby troche sie zagrzal silnik. Gdzies po 4 minutach odsniezania wsiadlam do samochodu i zobaczylam ze zapalily sie kontrolki od ABS i kontroli trakcji. Poza tym bunka jest na sekwencji ale komputer od gazu zgasl i nie dalo sie go wlaczyc. Radio wylaczylo sie samo. Jednak silnik chodzil normalnie wiec pojechalam. Trakcji i absu nie bylo wogole. Po paru kilometrach silnik zaczal falowac i przygasac. Zaswiecila sie kontrolka od klockow hamulcowych i pasow. Pedal gazu nie odpowiadal, znaczy moglam gazowac ile chcialam na pierwszym biegu ale samochod tylko sie toczyl i ciagle tak jakby przygasal. Dotoczylam sie na chodnik. Zgasilam bunke ale juz nie zapalila. A wycieraczki chodzily jak w starych poczciwych maluchach - zanim

zebraly deszcz to juz nic nie bylo widac. Takze wiekszosc wskazywalo na akumulator. Scholowalam bunke i za pare godzin jak wrocilam z pracy znow ja zapalilam i zapalila od pierwszego razu (dodam ze pare godzin wczesniej rozrusznik ani razu nie krecil). Jednak za jakies 5 min jak samochod chodzil znow sie zaczelo robic to co wczesniej - najpierw kontrolki od abs i trakcji a potem silnik przygasal i reszta kontrolek az w koncu zgasl. Zacholowalam ja do mechanika a wczasie drogi to i wycieraczki i nawiew na szybe przestaly dzialac. Mechanik jeszcze do niej nie zagladal ale na poczatku stwierdzil ze akumulator. Jednak sprawdzil na szybko i akumulator jest dobry. Z reszta byl wymieniany w zeszlym roku. Na prawde pierwszy raz mi sie to zdazylo i nie mam pojecia co to jest. Dzien wczesniej wszytsko normalnie chodzilo. Moze mieliscie juz podobne sytuacje z Waszymi 'bunkami' dlatego pisze i prosze o pomoc :(

Moze to sonda? Moze komputer pokladowy? Po zapaleniu silnika zadnych bledow nie wskazywal (oprócz sprawdzenia stanu plynu chlodniczego ale dzien wczesniej byl dolewany).

Nie wiem... Przez pierwsze 5 min samochod chodzi normalnie po 5 minutach siada wszytsko po kolei :/

Z gory dzieki za odpowiedzi!

Opublikowano
sprawdz przewody napiecia i bezpieczniki glowne i masowy od akumlatora najlepiej poczysc i zabezpiecz wazelina techniczna a jak nie pomoze bedziesz musial plusowy caly sprawdzac czy nie wyzionol juz ducha ale najszybciej masowy cos nie teges:D
Opublikowano

Heja!

Dziekuje sebastian1984men za poradé jednak okazalo sie wstepnie ze to..... pompa wody :/

Lala sie woda po alternatorze, rozruszniku i reszcie i dlatego po jakims czasie nastepywal spadek mocy.

Na razie to jest na pewno do wymiany, zobaczymy jak dalej....