Skocz do zawartości

Problem z amortyzatorami w 1.8i ,93r

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich użytkowników,

od niedawna jestem posiadaczem e36, 1.8i, 93r. , jako że autko troche juz przeżyło, postanowiłem w pierwszej kolejności wymienić przednie amortyzatory.

Sprawdziłem za pomocą numeru VIN jakich cześci bedę potrzebował ( okazało sie ze, amortyzatory produkowane po 06.1992r), a następnie zamówilem na allegro komplet amorków firmy SRL dedykowanych do aut po od czerwca 92 ( wiem wiem, wybór mało trafny ale spowodowany skromnymi mozliwosciami finansowymi, gdyby było inaczej zakupiłbym pewnie amorki firmy Bilstein, ale jak to mowia jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma:), wracajac do tematu, zakup po paru dniach pojawil sie u mnie w domu, wiec postanowilem zaprowadzic autko do mechnika, zeby zamontowac nowe cześci. I tu zaczyna sie problem a mianowice: mechanik podczas montazu oznajmil mi ze nowo zakupione amortyzatory w porownaniu do tych ktore mialem założone sa po prostu za KRÓTKIE!! Przezyłem szok przeciez wszystko dokladnie sprawdzilem a tu buba! Element który mocowany jest do poduszki jest jakies 2-3 cm krótszy niż w starszym amorku. W tym miejscu pojawiaja sie moje pytania:

1) CZY ISTNIEJE JAKIS SPOSOB BY ZAMONTOWAC TE AMORTYZATORY?

2) CZY ZAKUP NOWYCH PODUSZEK POLACZONYCH Z ŁOŻYSKIEM COS ZMIENI?

3)JESLI TAK TO CZY W ZWIAZKU Z TYM BEDE MUSIAL RÓWNIEZ WYMIENIC LACZNIKI STABILIZATORÓW?

jestem laikiem w tym całym temacie i licze na jakaś fachową poradę w tej kwestii. Byłbym dozgonnie zgdzieczny za wszelka możliwą pomoc:)

Pozdrawiam.

Opublikowano
witam, mowisz o trzpieniu amortyzatora ze jest krotszy, czy ogolnie caly amortyzator? jezeli tylko trzpien, to zmiana gornego mocowania powinna rozwiazac sprawe. gorne mocowanie najlepiej dopasowac do amortyzatora, skoro masz niezamontowane, tak wydaje mi sie bedzie najpewniej, niz patrzec po roku porodukcji. niewiem dokladnie jak bylo w e36 ale tez warto sprawdzic srednice trzpienia i srednice gwintu, tzn tez jaka masz nakretke na nowym amorku i starym, jezeli bedzie roznica, po tym juz wywnioskujesz ze winne jest gorne mocowanie. pozdr