Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, mam pytanie odnosnie instalacji LPG w BMW 323 170KM

czy zestawik taki jak ten bedzie w porzadku ? w sumie polecil mi taki zestaw gazownik z Lubina

- reduktor AC R 01 lub KME GOLD

- wtryskiwacze Hana 2000 pojedyncze ( zielone lub czerwone, do sprawdzenia na miejscu)

- sterownik Stag 300-4 ISA 2

Opublikowano

Hany czerwone, Stag i AC R01 - bardzo fajny zestaw. Ale ważniejszy jest dobry gazer, żeby to ładnie zestroić. Byle nie na postoju i nie na luzie, tu trzeba pojeździć i pobawić się. Ale jak dobrze to zrobi to będziesz śmigać aż miło.

Dopłać też to pełnego wlewu pod klapką - zmieści się, a to b ułatwia życie. I nie wywalą Cię z parkingu podziemnego od razu ;)

Opublikowano
interesuje mnie jeszcze kwestia utrzymania gazu, jak to jest z przegladami tej instalacji? i jak wyglada spalanie gazu srednie? i jak to jest z zywotnoscia silnika, rozmawialem z takim jednym gosciem i mowil ze co ma gaz do zywotnosci silnika, 6 cylindrow? co z tego, wazne tylko aby bylo porzadnie zainstalowane.
Opublikowano

ale jaki typ silnikowy lepszy jest do gazu i jak odroznic wersje silnikowa? gdzie przeczytac model silnikowy bo sa dwa typy 323? M54B22 vs M52TUB25, sklanial bym sie do tego drugiego bo ten 1 podobno lubi olej lykac

czym sie roznia te silniki moze mi ktos wyjasnic ?:)

Opublikowano

O tych motorach nic Ci nie powiem, po prostu nie wiem.

Spalanie - tyle, ile benzyny + 15%. No i uruchamiasz też na benzynie, czyli pierwsze 2 minuty rano (zimą) auto idzie na benzynie. Potem w ciągu dnia po paru/nastu sekundach włącza się gaz. Latem - <1 minuty, nawet może krócej deko, i gaz się włącza.Wejdź na motostat i poszukaj podobnych autek- zobaczysz ile to chleje. (Mój 1,8 l przy spokojnej jeździe 10 gazu łyka, a jak się naciśnie to i 12 l weźmie).

Przegląd - co 100.000 km wypada zmienić filterek w układzie LPG (koszt naście złotych). Poza tym to bezobsługowa sprawa, jak już się dobrze skonfiguruje.

Żywotność - są tacy, co gazu nawet w zapalniczkach nie uznają i z hasłem "pfff, korek wstydu masz" idą przez życie, twierdząc że po roku silnik jest do wymiany; są i tacy, co na LPG jeżdża od wielu lat i pokonali setki tysięcy km i nie wymieniają / nie remontują silników. Dobra i dobrze zamontowana instalacja nie niszczy silnika i tyle.

Ewentualnie zarejestruj się na lpg-forum bo tam siedzą wymiatacze gazowi. Jak jesteś z wlkp to polecam zakład Pitec z Poznania. Szef to miłośnik BMW i doskonale ogarnia temat montażu LPG nawet w ciekawych silnikach (Vanos itd.)

• 1 rok później...
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Troche tam te koszty minimalna przesadzone :norty:

Przeglad powinno sie robic co 10 tys 2 filtry szczelnosc ok 150 zl

Co 50 tys mozna zmienic gumy - weze doporowadzajace

Wtryski wytrzymaja kolo 60 -100tys I nalezy wymienic listwy wtryskowe 500 -1000 zl

Parownik tez pada pomiedzy 60-100 tys 500 zl

Ale to i tak jest duzo wieksza oszczednosc niz benzyna :cool2:

Opublikowano

AC R01 150 może być trochę przysłaby, lepiej AC R01 250. A gold przy takiej mocy powinien jeszcze wyrobić termicznie, więc też ok.

Gaz nie skraca żywotności silnika.

Koszty - jakiś filterek za 10zł co 10tys.km przebiegu. Wtryski HANA rozjeżdżają się dopiero po jakichś 100tys.km, wymiana koszt około 500zł. Reduktor spokojnie 100tys przejedzie, a jak będą problemy to zestaw naprawczy za 100zł i jedziemy kolejne 100tys.km. Węże dobrej jakości np. Parker są trwałe i wymienia się co 5-10 lat więc koszt żaden.

Czym się różni M54B22 od M52TUB25... Przede wszystkim skokiem i średnicą tłoka (ogólnie pojemnością) no i dość znacznie różnią się technologią. M52TU jest starszy, dlatego jego elektronika lepiej znosi niepoprawne wystrojenie instalacji gazowej.

M54B22 był montowany w 320i oraz 320Ci od 2001 roku w górę, a M52TUB25 był montowany we wszystkich 323i oraz 323Ci.