Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcę w jednym miejscu zebrać informacje jak i czym najlepiej nagłośnić E30 (moje w coupe).

A więc :

Co najlepiej "wrzucić" na przód, jakie przeróbki, gdzie dostać przygotowane elementy, lub jak je zrobić .

Jakie głośniki na tylna półkę?

Z czego "wycisnąć" jak najwięcej basu? Tuba czy porządny głośnik na tył?

Jaki piec do napędzenia tego wszystkiego.

Radio to chyba sprawa indywidualna. U mnie będzie SONY CDX-GT 929 bo akurat takie posiadam (pozostałość z innego auta).

Co do kosztów, to nie mówimy o sprzęcie za "miliony", tylko o czymś konkretnym za przystępną cenę (żeby się nikt nie czepiał to 2000zł, choć może być wiecej, ale lepiej dobrze i jak najtaniej).

Będziesz Mógł Więcej
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kolego napisz czego oczekujesz od systemu oraz jakiej muzyki słuchasz bo to akurat ważne.

'Co najlepiej "wrzucić" na przód, jakie przeróbki, gdzie dostać przygotowane elementy, lub jak je zrobić ' -

Najlepiej wrzucić odseparowany zestaw 16cm na przód, przeróbki takie że najlepiej w drzwi ( które trzeba wygłuszyć)

"Jakie głośniki na tylna półkę?"

- Nie ma sensu, zrobisz dobry przód to nie będą Ci z tyłu potrzebne - szkoda kasy.

'Z czego "wycisnąć" jak najwięcej basu? Tuba czy porządny głośnik na tył?'

- Jeśli jako Tubę masz na myśli obudowę w kształcie walca to odpuść sobie. Tylko porządna skrzynia z odpowiednim strojeniem i litrażem.

"Jaki piec do napędzenia tego wszystkiego."

Jeden piec do zasilania przodów, drugi do subwoofera.

"SONY CDX-GT 929"

Masz 3 pary wyjść RCA także można się pobawić w system oparty na wzmacniaczach :)

Z chęcią pomogę coś wybrać ;)

Opublikowano

O witaj

Więc od poczatku.

Czego słucham? Rock, metal, poważna... Nie zalezy mi na tym aby wszyscy widzieli że jedzie bmw z tubą w bagażniku.

Chodzi o to aby w miarę łądnie grało, choć co prawda melomanem nie jestem.

A, że jak wspomniałem zielony w tym jestem, dlatego chciałbym aby mi ktoś "zrobił" projekt.

Przód?

Teraz jest standard, czyli głośniki przy stopach.

W drzwiach nie mam nic, a panele są standardowe, czyli z pojemnikiem ma "pierdółki.

Tył?

Właśnie myślałem, aby w tylną półkę wsadzić coś z czego będzie wydobywał się bass.

Aktualnie siedzi coś tam jajowatego, dwudrożnego z hipermarketu.

Wydaje to dzwięk, ale..

Sub?

Na strychu leży PYLE w skrzyni trapezoidalnej, ale to takei coś do buczenia, nie najgorsze, ale nie na dłuższą metę.

Coupe to skrzynka z osobnym bagażnikiem (zamknięty) czyli tuba nie będzie dobrze przenosić dzwięku do środka.

Dlatego też myślałem o tej tylnej półce.

Myślałem o 20cm głośniku wkomponować w półkę i zbudować skrzynię w komorze bagażnika, choc wizja jeszcze nie bardzo kalrowna.

Na poczatek chciałbym zrobić przód, bo to chyba najwięcej czasu pochłonie.

Jakie głosniki, jakiej firmy, czym napędzić, czym wygłuszyć, jak wbudować.

Tył domyślam się że napędzić osobnym piecem.

Jak masz ewentualnie jakieś :foto story: z montażu, jakaś stronka, było by to wielce podobne.

p.s. przepraszam za "huragan" w mojej wypowiedzi.

Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano

Kolego skąd jesteś?

Jeśli z okolic Gliwic to zapraszam;) pokażę Ci że nawet w Coupe da się zrobić dobre granie ;)

.. Pyle to niech się" Pyli" dalej tam gdzie obecnie jest.

Już nawet 250W od Focal'a (30A1)potrafi grać bardzo dobrze w Coupe. Odezwij sie na PW to ogarniemy temat dokładnie i można później zdać relację na forum.

Opublikowano

NIe, problem w tym, że do gliwic, jak i do polski mam dalekoo, mieszkam w NL.

Ale,

poszperałem po necie i dobre opinie czytam o DLS R6A.

taka zabudowa:http://allegro.pl/a-z-panele-drzwiowe-mdf-bmw-e30-sprawdz-i2041124100.html

wzmak do tego..

Alpine 3539

MRV-f405

lub .. ?

Tył raczej odpuszczę, ewentulanie tubę z rockford p3 w bagażnik a w półce zostawić tylko otwory-bassrefleks.

PIec pod to alpine

MRP-M450

ew jak bardzo sie myle?

Będziesz Mógł Więcej
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Zainteresowanie tematem straszne, tłok przepchnąc sie nei można.

Więc poszperałem poczytałem i jak wyżej

Głosniki DLS R6A z panelami w drzi.

Wzmak do tego będzie DLS CA50.

Radio sony CDX-GT 929.

Jak to będzie grać. Opisze jak zamontuję.

dzieki za pomoc :)

Będziesz Mógł Więcej