Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Już od jakiegoś czasu jestem posiadaczem e46 z 2003 roku. Zakodowałem sobie sam kilka prostych rzeczy typu światła do jazdy dziennej. Ostatnio trafiłem jednak na problem, którego nie potrafię rozwiązać. Otóż od początku byłem przekonany, że w samochodzie jest alarm - po zamknięciu zamka centralnego lampka pod lusterkiem miga, czujniki ruchu w środku są, więc myślałem, że wszystko jest ok. Przy zamykaniu i otwieraniu samochodu światła (żadne) nie migały - nie wydało mi się to dziwne, bo pomyślałem, że jest to wszystko wyłączone. Dziś chciałem to włączyć i po odczytaniu ustawień przez ncs okazało się, że miganie kierunkowskazami jest włączone (ALARM_OPT_WARNBLINKER). Włączyłem również światła słabe (ALARM_OPT_ABBLENDLICHT) ale nic to nie zmieniło. Dopiero jak włączyłem sygnalizację otwarcia i zamknięcia drzwi (QUIT_OPT_ENTSCH i QUIT_OPT_SCHAERF) to kierunkowskazy zaczęły migać.

Dodatkowo próbowałem jeszcze poruszać samochodem za nadkole po jego zamknięciu, aby sprawdzić czy czujniki pochylenia uruchomią alarm i nic.

Ma ktoś może pomysł co może być nie tak? Czy alarm może być po prostu wyłączony? Jeżeli tak to jak go włączyć?

Pozdrawiam!

Opublikowano
A próbowałeś zamknąć się w samochodzie i machać do czujnika w środku? Czy wtedy alarm się uaktywnia? Czujnik pochylenia może nie wykrywać takich niewielkich drgań - myślę, że sensownej byłoby go sprawdzić, podnosząc jedną stronę auta lewarkiem... :)
Opublikowano
Próbowałem się zamknąć w środku i to samo - nos klauna miga, a machanie do czujników nic nie daje. Co do podnośnika to mogę spróbować, ale wydaje mi się, że dość porządnie go rozhuśtałem i raczej przy takich ruchach czujniki powinny zareagować :/