Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od pewnego czasu nie działa mi kontrola trakcji, na konsoli świecą się 2 diody i do tego sygnał dźwiękowy podczas ruszania. Idzie zima oblodzenie i śniegi, a tu ani kontroli ani stabilizatora :(

Przyjrzałem się tematowi, podłączyłem komputer i oto co zobaczyłem:

Błąd: 5E43 steering angle Sensor internal - awaria czujnika kąta skrętu

Wszedłem w odczyt i zobaczyłem że kąt skrętu jest poza zakresem !1440,2 Fotka poniżej

http://zgrk.pl/bmw/stering.png

Mam pytanko bo czytałem już różne informacje, czy rzeczywiście w DIS'ie jest kalibracja czujnika kąta? Czy ratuje mnie tylko demontaż kolumny kierowniczej aby dostać się do czujnika? Podobno jest to niezła masakra :(

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AP71&mospid=47665&btnr=32_0943&hg=32&fg=30&lang=pl nr 16

Pisali również o tym aby psiknąć WD-40 czy też sprawdzić zbieżność/geometrię - którą mam dobrą.

Jeśli ktoś z forumowiczów wie jak w DIS'ie przeprowadzić kalibrację proszę o pomoc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
skoro masz odczyty z czujnika to znaczy, że raczej działa, proponowałbym zrobić najpierw initalizację czyli wyzerowanie i pojeździć, zdarza się, że czasem samo coś się wysypie i po zerowaniu nie wraca, ale zdarza się że błąd wróci a przy kolejnych odczytach nie będzie pokazywał już żadnego kąta.i absolutnie nie psikaj - niedawno właśnie tak popsułem do końca ów sensor w e60 - funkcja initalizacji jest oczywiście w dis, w funkcjach serwisowych
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
doczytałem, że chcesz wiedzieć jak to zrobić w dis, napiszę ci jutro krok po kroku gdzie to siedzi dokładnie, nie pamiętam z głowy a już nie będę dziś auta podpinał. co mam jeszcze, to ewentualną naprawę sensora, jakby rzeczywiście padł na dobre, ten typ udało mi się kiedyś z powodzeniem reanimować także w razie potrzeby podam co i jak