Skocz do zawartości

316i dudnienie z tyłu auta po prawej stronie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, jestem tu nowa :) od tygodnia mam bmw e36 316i. Chodziła ładnie, poza tym że kończyły się świece. Brat mi je wymienił i zaczęło w niej po tej wymianie coś dudnić. To jest taki niskotonowy dźwięk dobiegający jakby z tyłu samochodu, z jego prawej strony. zupełnie jakby ktoś walił mi w nerki. Jestem zupełnym laikiem, ale zauważyłam, że dźwięk ten wydobyła się w następujących sytuacjach

- gdy zmieniam z 1 na 2, jest wtedy jedno dudnięcie

-gdy zwalniam pedał gazu, lub hamuje, wtedy dudnienie występuje aż do zatrzymania.

Starałam się to opisać jak najdokładniej, czy są jakieś sugestie? nie chciałabym udać się z nią do jakiegoś magika, który zobaczy że się nie znam i wymieni mi pół auta :?

Opublikowano

jeżeli występuje przy zmianie biegu to są opcje

-luz na dyferencjale który możliwe że już wysłużony(ktoś mógł lekko katować )

-łożysko na podporze wału

-łożysko w tylnym kole,ale wtedy huczałoby cały czas

-łącznik wału ze skrzynią

-zerwane gumy wózka

Te rzeczy należy sprawdzić na warsztacie .Polecam podnieść autko i niech włączą silnik i pokręcą kołami na różnych biegach.Ne pewno znajdą .

Pozdrawiam

http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
bardzo dziękuję za odpowiedź. auto dopiero co przyjechało z Niemiec i przeszło wszystkie badania techniczne bez zarzutu. jedynie do hamulców pan ze stacji kontroli miał zastrzeżenia, ponieważ długo stała nieużywana i się zastały, trzeba było je rozruszać...