Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Przeczytałem wiele postów na temat montażu kamery cofania,ale we wszystkich montowano ją do dużej navi.Doczytałem też,że w przypadku Mk1 po podaniu masy na pin 17 w niebieskiej kostce przy tunerze nie przełącza się obraz i chcę to zweryfikować przed podjęciem zakupów.A więc jak to jest?Czy ktoś ma małą navi z taką kamerą? I jak to jest z tym przełączaniem się ekranu?
Opublikowano
Fajnie Macieju,że zapodałeś taki temat.Też mam małą navi i już dawno interesuje mnie zainstalowanie kamerki cofania.Też czytałem na forum i nie znalazłem dokładnej odpowiedzi,a mianowicie jaka kamera i jak ją dokładnie podłączyć aby się przełączał obraz automatycznie.Znalazłem,że w białej kostce jest podłączenie AV audio in na pin 4i5,AV video in na pin 6i15.
niema nic lepszego niż BAWARKA
Opublikowano
Fajnie Macieju,że zapodałeś taki temat.Też mam małą navi i już dawno interesuje mnie zainstalowanie kamerki cofania.Też czytałem na forum i nie znalazłem dokładnej odpowiedzi,a mianowicie jaka kamera i jak ją dokładnie podłączyć aby się przełączał obraz automatycznie.Znalazłem,że w białej kostce jest podłączenie AV audio in na pin 4i5,AV video in na pin 6i15.

Pod te piny mam podpięte dvd(zrobiłem sobie kabel).Do kamery są 13 i 14 w białej kostce,a 17 w niebieskiej zwierając do masy powinien przełączyć ekran. Załatwiłem już kamerę od kolegi i w wolnej chwili podepnę na próbę.Dam znać co wyszło.

Opublikowano
Jak będzie działało,to koniecznie wszystko opisz i napisz dokładnie jaka kamera,no i fajnie by było jakieś foto.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Witam.Odświeżam temat bo nie działa.Kamera podpięta pod 13 i 14 pin w białej i masa na 17 w niebieskiej i lipa nie przełącza się.Mam pytanie czy gdyby nie podpinać kamery tylko zwierać 17 pin z niebieskiej kostki do masy to powinna być jakaś reakcja monitora? Mała navi 96 rok.
Opublikowano
Muszę dodać,że podpinałem kamerę pracującą w systemie Pal. Wiem,że powinna być Ntsc,ale chciałem sprawdzić wszystko przed zakupem kamery. Sprawdziłem też pin 17 i nie ma na nim żadnego napięcia.Zastanawiam się czy,gdy podepnę odpowiednią kamerę to i-bus ją wykryje i dopiero wtedy system zacznie funkcjonować i pin 17 zacznie spełniać swoją funkcję.Innych pomysłów nie mam. Gorik79 co do kamer to w poście ''Montaż kamery cofania'' koledzy dość szeroko się wypowiadają na temat rodzajów kamer.
Opublikowano
Trzy miesiące czekałem,aż zamontujesz kamerę i widzę że muszę jeszcze poczekać.Może ktoś montował do MK 1 i w końcu się odezwie.Bądzmy dobrej myśli :cry2:
Opublikowano
Trzy miesiące czekałem,aż zamontujesz kamerę i widzę że muszę jeszcze poczekać.Może ktoś montował do MK 1 i w końcu się odezwie.Bądzmy dobrej myśli :cry2:

Cześć.Szlak mnie już trafia.Nie wiem o co z tym chodzi.Muszę trochę podzwonić,ale nie odpuszczę tak łatwo.Z webasto też lipa nikt nic nie wie jak to podpiąć. Ale spoko dojdę-kiedyś..... :cool2:

Opublikowano
Witam.Z informacji które udało mi się zdobyć wynika,że w Mk1 nie ma możliwości by ekran sam się przełączał po wbiciu wstecznego na kamerę :mad2: Jest jedynie taka możliwość,że podpinamy wszystko jak na schemacie pin 13 i 14 do kamery 17 na masę po przekaźniku,dodatkowo zasilanie kamery po stacyjce by sygnał szedł cały czas do tunera i gdy mamy spełnione te kryteria możemy ręcznie przestawić program w tv na AV i będziemy mieli obraz :duh: Więc pozdrowionka dla panów techników z Bmw.Mk2 nie ma już takiej padaki,więc pozostaje tylko aktualizacja zestawu mk1 do jakiegoś wyższego. Mam cichą nadzieję,że mam błędne informacje,ale nic na to nie wskazuje.Pozdrawiam. :cry2: