Skocz do zawartości

Gasnące Auto

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów, przeszukałem całe forum i nie znalazłem nic co mogło by pasować do mojego problemu prócz drobnych kilku szczegółów.

A mianowicie , posiadam BMW e39 520 i i mam następujący problem .

Wracając z pracy auto zaczęło się dziwnie zachowywać , powód zapalające się kontrolki na liczniku począwszy od ABS skończywszy na bóg wie czym , po chwili licznik odmówił posłuszeństwa zegary opadły , zgasły światła nie działały kierunkowskazy zupełnie nic . Po krótkim postoju i ponownym uruchomieniu silnika "ledwo zakręcił" zapaliła się kontrolka ładowania, a po przekręceniu gałki od świateł kontrolka abs :roll: .Ujechałem może ze 400 metrów i auto całkowicie padło rozładowało akumulator ..

Po uruchomieniu auta tak zwaną metoda na kable auto chodzi przez jakieś 5 - 10 min po czym gaśnie , akumulator zostaje rozładowany zaznaczam , że akumulator ma zaledwie 2 miesiące. Został wymieniony regulator napięcia w alternatorze wraz ze szczotko trzymaczem , po tym zabiegu kontrolka ładowania na wolnych obrotach się nie pali zaś po dodaniu gazu zaczyna się tlić , i dalej jest to samo auto gaśnie i kaplica :(

Proszę o jakiekolwiek podpowiedzi z góry dziękuję i Pozdrawiam

Opublikowano
Sprawdź jakie jest napięcie na akumulatorze pod obciążeniem. Tzn włącz światła wszystkie radio i jak się uda to w dzień klimę. Wtedy miernik i jedziesz z koksem :D Wynik napisz na forum i podziałamy. Oczywiście klemy na aku i słupki akumulatora są czyste i dobrze dokręcone?
Opublikowano
Jak najbardziej wszystko dokręcone i czyste !
Opublikowano
Czyli dalej masz problemy z alternatorem. Auto jak ma naładowany aku lub chwile pobrał prądu z kabli od innego aku to pochodzi lekko może alternator pracuje i jakoś zipie. Potem traci prąd nie ma "siły" wytworzyć iskry bo tak padnięty jest aku i nie ma co go doładowywać i auto gaśnie. Lepiej szybko działaj i jak najszybciej naładuj aku bo zaraz będzie po nim jak tak będzie rozładowywany do zera. Sprawdź to co wyżej pisałem.
Opublikowano
Ja stawiam na zwarcie w akumulatorze.
Opublikowano
Jak kontrolka zapala się po dodaniu gazu to pasek wieloklinowy może być luźny albo coś z regulatorem napięcia chociaż jest nowy,ewentualnie szczotki źle stykają.