Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam cholerny problem! Wiosną kupiłem drugi komplet felg BMW i oddałem do założenia opon do serwisu oponiarskiego. Przyszedłem, wszystko OK, felgi z oponami letnimi założone, felgi z oponami zimowymi w bagażniku.

Kilka dni temu zabrałem się za przekładkę kół w aucie. Wyjąłem nasadkę antykradzieżową z bagażnika, przyłożyłem do śruby i zonk, nie pasuje!

Po oględzinach nasadki widać wyraźnie, że ma zerwany "słonecznik" czyli ten wzorek.

Pojechałem do BMW Bawaria Motors Katowice i jak zwykle mogłem liczyć na ich pomoc. Pan przyniósł komplet nasadek tego typu (ze 3 czy 4 brakowało w zestawie) i żadnej nie namierzył. BMW skończyło pracę z moim autem. Dziękuję do widzenia. Brakujących końcówek nie zamówią, mojej oryginalnej nie rozpoznano, po VINie samochodu też nie dojdą jaki to typ. Tyle w temacie!

Teraz mam X6 tylko na lato i aż mi się zużyją opony, potem je wyrzucę:)

Co mam zrobić? Pytałem znajomego mechanika i jego jedyny pomysł to jest rozwiercanie śrub. Podobno cholernie trudna robota i najczęściej jakąś felgę się uszkodzi...

Najlepiej to kupiłbym nową nasadkę ale gdzie jak ASO mi nie pomoże?

Jakie są złodziejskie metody na forsowane takich śrub. Zima idzie...

Opublikowano

sa takie specjalne nakładki do odkręcania takich srób, jest tocos na zasadzie nakrętki z lewym gwintem, wkręcając ten zamek robi gwint na łbie sruby az sie dociągnie i odkrecamy srube. Proponuje gumiarza co sprzedaje fele i prawdopodobnie beda miec taki ''ajzol'' .Tylko patrzec im na rece zeby nie uszkodzili gniazda we feldze. ale rozwiercanie tez moze byc wsztstko bez inwazyjnie , ale czasochłonnie.

Powodzenia

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
ja miałem podobny problem. sprawa wyglądała następująco: kupiłem e46 na stalowych felgach.kiedy przyszła pora na zmianę felg okazało się, że w bagażniku brakuje przejściówki. na szczęście mój kolega co lubi trochę ze smarem i młotkiem się pobawić uratował mnie. dłutem i młotkiem zbił te śruby ( bijąc w nie spowodował ich odkręcenie). później założyłem już normalne śruby. operację tą oczywiście z alu nie zrobisz. znowu drugi kolega miał problem taki ja Ty z alu. z tego co opowiadał to przyspawał delikatnie pręt do śrub i później odkręcił ( nie wiem jak dokładnie mu to wyszło ale z tego co później widziałem to ze 4 odpryski od spawania powstały na feldze).
Opublikowano
nie wiem czy temat jeszcze aktualny, ale mnie w takiej sytuacji uratował z kolei blacharz samochodowy, który przyspawał do tej śruby drugą normalną i odkręcił w pięć sekund; co prawda śruba zabezpieczająca do wyrzucenia ale i tak juz nie miałem zamiaru jej zakładać, natomiast felgi się lekko okopciły w okolicy otworu od śruby, ale szybko jakąś chemią doczyściłem i były jak nowe.... :cool2:
najpiękniejszy dźwięk na świecie- R6 w BMW
Opublikowano
też przez to przechodziłem, uratowało mnie przyspawanie innej śruby ale poszło. teraz jak widzę ze z śrubami jest coś nie tak to od razu wymieniam, na nowe.
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Miałem podobny problem

Niefachowa wymiana kół z oponami letnimi na zimowe -> pracownik punktu wymiany opon wykręcał śruby zabezpieczające kluczem pneumatycznym. Trzymał klucz minutę az przekręcił nasadkę do śruby zabezpieczającej.

Sytuacja wyglądała beznadziejnie - albo spawanie albo rozwiercanie.

znalazłem FACHOWCA z polecenia...

Gorąco polecam zakład Pana Krzysztofa Szydłowskiego z Wieliczki

Podleśna 5, 32-020 Wieliczka

To nie jest reklama ale ale moja obiektywna opinia i pomoc dla osób w podobnych sytuacjach - Jak podszedł do samochodu to już wiedziałem ze jestem w dobrych rękach. Dbałość aby nic nic uszkodzić fachowe podejście !!

Nie chcę natomiast podawać adresu gdzie wymieniałem koła , nie chcę nawet komentować jakie rzeczy mi wymyślali. Ale generalnie cała rozmowa z wulkanizatorem sprowadziła sie do tego ze to chyba ja jestem winny albo bmw bo takie kiepskie śruby zabezpieczające robi.

Każdy inny mechanik z ktorym się konsultowałem na początku pytał czy czasem nie odkręcano śruby kluczem pneumatycznym....

Pozdrawiam