Skocz do zawartości

Czy licznik z obrotomierzem od 318 m10 pasuje do 316i m40?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie.

Mam u siebie w E30 316i m40 licznik z zegarkiem a chce zamontowac obrotomierz... Mogę teraz kupić zegary z obrotomierzem od 318 m10?

Nadmieniam że oba zegary wyskalowane są do 240.

Czy może mnie ktoś zapewnić że będą pasowały?

Czytałęm opinie iż liczy się liczba cylindrów i prędkość maksymalna na blacie musi być taka sama ale nie chce niepotrzebnie utopic kasy więc proszę o odpowiedź.

Z góry dzięki i pozdrawiam.

Opublikowano
Ja kiedyś robiłem dokładnie odwrotnie, do 1.8 M10 założyłem zegary od 1.6 M40 i chodziło elegansio także twierdzę, że w drugą stronę będzie tak samo, a tak przy okazji to niby czemu na obu zegarach musi być taka sama prędkość maksymalna? Nie widzę związku.
www.sosen.pl
Opublikowano
Sosen no to mnie uspokajasz:) Podobno prędkościomierz ma być tak samo wyskalowany aby nie było odchyleń prędkości. Nie wiem:)
Opublikowano

Witam

No to ja sie podepne z pytankiem na temat.

Mam zegary VDO z zegarkiem ,czy jak bym chcial zalozyc obrotomierz to musi byc VDO,bo przewaznie widze auto meter/chyba/.

pozdrawiam

Opublikowano
Nie ma znaczenia firma tylko na ile cylindrów jest przygotowany obrotomierz. Jak podepniesz obrotomierz z 6 do 4 bedzi epokazywał za mało a na odwrót to za duzo. Kolega ma w 315 obrotomierz auto meter a szybkosciomiesz vdo i jest wszystko ok.
Opublikowano
Tak dokładnie i według mnie nie ma znaczenia czy zegar wyskalowany masz do 220 czy do 240 km/h. Prędkościomierz pokaże tyle ile powinien.
www.sosen.pl
Opublikowano
Nie ma znaczenia firma tylko na ile cylindrów jest przygotowany obrotomierz. Jak podepniesz obrotomierz z 6 do 4 bedzi epokazywał za mało a na odwrót to za duzo. Kolega ma w 315 obrotomierz auto meter a szybkosciomiesz vdo i jest wszystko ok.

nie wprowadzaj ludzi w blad - obrotomierze sa takie same - zegary (caly zespol) rozni sie tylko skala (predkosc i zakres obrotow) oraz plastikowa kosteczka wpinana z przodu licznikow - to wlasnie ta kosteczka jest odpowiedzialna za poprawna prace obrotomierza w zaleznosci od ilosci cylindrow. Tylko tym sie roznia zegary. A ostatnio podpinalem u siebie (oryginal VDO) zegary MotorMeter i niestety nie wskazywaly poprawnie - ale bardzo prawdopodobne ze to wina wieku zegarow, badz co badz maja prawo sie juz psuc.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
No to jak to jest z tymi zegarami VDO... Można założyć całe zegary VDO z obrotomierzem w mioejsce MotoMeter?
Opublikowano
Witam. Mam pytanie.

Mam u siebie w E30 316i m40 licznik z zegarkiem a chce zamontowac obrotomierz... Mogę teraz kupić zegary z obrotomierzem od 318 m10?

Nadmieniam że oba zegary wyskalowane są do 240.

Czy może mnie ktoś zapewnić że będą pasowały?

Czytałęm opinie iż liczy się liczba cylindrów i prędkość maksymalna na blacie musi być taka sama ale nie chce niepotrzebnie utopic kasy więc proszę o odpowiedź.

Z góry dzięki i pozdrawiam.

bedzie dzialac....

pozdr

CARFIX BMW

Pełny serwis pogwarancyjny.Kodowanie i programowanie, indywidualizacja ustawień. Aktualizacja oprogramowania. Dostęp do serwera online(OSS),ASAP oraz Werkstatt information recherche (WIR). Cześci nowe - parts sales support (PASS) i używane do BMW.

Szczecin ul.Mieszka I 61a

Tel.692377209

Opublikowano

Sarna1: no nie stety mylisz sie. Obrotomierz jest dostosowany do ilosci cylindrow poniewaz zlicza impulsy z cewki zapłonowej. A nie wprowadzam ludzi w blad bo sam wymieniałem kilka razy obrotomierz i wiem co pokazywały. Poza tym na odwrocie jest nawet nalepka fur 6 zilinder i fur 4 zilinder. jak by nie bylo róznicy to nie oznaczali by ich.

Na obrotomierzu do 6cyl odciecie było na 4500rpm (tzn wskazówka wskazywała), a na 4cyl 6700 czyli tak jak fabryka kazała.

Opublikowano

Centrino w innym temacie napisałeś mi że nie można zamienić MotoMeter na VDO... No to jakie w końcu jest Twoje zdanie? ...bo jeśli chodzi o obrotomierz to już wiem natomiast chce się dowiedzieć czy całe zegary MotoMeter z zegarkiem mogę zamienić na VDO z obrotomierzem.

Pozdrawiam.