Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie. Moje pytanie dotyczy podkręcenie e46 2.0d 150KM w automacie. Chodzi mi dokładnie o to, do ilu komików bezpiecznie mogę podkręcić silnik, aby skrzynka to dobrze zniosła. Samochód ma w tej chwili 118 000km i jest po wymianie olej płynów oraz regeneracji turbiny. Sporo pali tak mi się przynajmniej wydaje bo w cyklu mieszanym tak ok 10l. Mam autoprzykład z podkręcenia silnika w Alfie 156 2,4 jtd ze 150KM do 198KM i spalanie spadło. Tylko alfa była na manualu, a teraz mam automata. Czy może ktoś ma jakieś informacje co do bezpiecznej mocy? Proszę o pomoc w tej sprawie.
Opublikowano

Automat można bezpiecznie wytrzyma do 180 KM i 390 Nm , z przeniesieniem większego momentu skrzynia może mieć problem. Rozkminiałem temat u siebie. Jak robiłem program auto miało 220 000km, teraz ma 245 000 km i jak na razie odpukać zero problemów.

Jak auto ci pali więcej to warto abyś zdiagnozował auto zanim będziesz robił program. Regeneracja turbiny przy takim przebiegu może wskazywać że albo auto było katowane albo przebieg nie jest realny. Po za tym warto sprawdzić jak turbo pompuje, może przeładowuje, może trzeba zrobić regulację akuatora (jeśli masz wersję na podciśnienie). Do tego standardowe rzeczy jak wymiana filtru paliwa i powietrza, czyszczenie EGR i odmy ( lub wymiana odmy) i sprawdzenie elektrozaworków.

Na dodatek można podnieść soft skrzyni do najnowszego oraz soft silnika przed robieniem programu. Pamietaj że nowe softy maja wyeliminowane błędy z poprzednich. Jak u siebie wymieniłem soft w skrzyni to od razu odczułem że auto szybciej reaguje na gaz plus lepiej zmienia biegi. Najlepiej było widać ze coś się zmieniło w działaniu jak na postoju przełączałem z D na R i odwrotnie, skrzynia znacznie szybciej zmieniała bieg.

Opublikowano
Co do przebiegu to raczej autentyk, tylko poprzednik trochę nie przykładał wagi do turbiny. Jak robiłem turbo to wymieniałem odmę. Silnik jest raczej ok. oleju nie bierze. Od wymiany przejechałem jakieś 6 tysi i nic. Stan taki jak po zalaniu nowym olejem. Powiedz czy po zaczipowaniu mniej Ci pali.
Opublikowano
A jeszcze jedno. Zapomniałem dodać i zarazem zapytać czy to normalne, że jest różnica pomiędzy ilością paliwa pokazywaną przez komputer a rzeczywistą wartością spalonego paliwa tak ok. 2l mniej pokazuje komputer. Czy te softy może zapakować gość co robi czipowanie, czy tylko aso.I dzięki za odpis.
Opublikowano

Ciężko stwierdzić bo to zależy od tego czy ktoś ma ciężką nogę czy też nie.

Auto na autostradzie w drodze do Chorwacji spaliło mi średnio 6,1 litra na 1200 km. W mieście we Wrocławiu gdzie średnia prędkość na całym baku to 28 km/h spala mi od 8,5 do 9 litrów. Pamiętaj też o tym że komputer w aucie w przypadku automatu w E46 zaniża wskazania od 1 do 1,5 litra.

Ja walczę z dobrym wskazaniem ilości spalanego paliwa ale jak na razie udało mi się podciągnąć różnicę o 5% :/