Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Od roku jestem posiadaczem BMW e34 jeździłem w tym czasie po całej Polsce, czasem spokojnie czasem mniej, po miastach, wsiach i autostradach, wszystko do tej pory było ok, miałem jakieś rutynowe kontrole policyjne lecz bezproblemowe....do dziś....policja wjechała ze mną na osiedle i zaczęli kontrole...skończyło się na tym, że Panowie policjanci zabrali mi dówód od auta za XENONY!!

Policjant powiedział ,że aby mieć ksenony trzeba mieć samopoziomujące się reflektory, gładkie klosze oraz zestaw ciśnieniowych spryskiwaczy.

Tłumaczyłem ,że ja takie auto kupiłem już (bo to prawda) dodatkowo auto zaliczyło już dwa przeglądy bez problemowo, oraz kilka rutynowych kontroli policji, i że skoro auto przeszło przegląd to skąd ja mam wiedzieć ,że coś ze światłami jest nie tak skoro diagnosta nic zupełnie o nich nie mówił (powiem więcej przed przeglądem sam poczytałem w necie oraz udałem się do stacji kontroli pojazdów z zapytaniem czy takie światła przejdą przegląd i usłyszałem ,że tak ponieważ w tych światłach jest soczewka skupiająca i to kwalifikuje je do świateł typu ksenony) model ksenonow , które mam również odnalazłem w internecie i posiadają one homologację.

Czy powinienem jeszcze raz płacić za przegląd aby odzyskać dowód , czy skoro przeszedłem przegląd bo sam mi podpisał ,że wszystko ok czyli jego błąd to powinienem dostać za darmo teraz?

Oraz będzie wyglądać sprawa z wymianą na zwykłe żarówki H1 (takie podobno mają być) bo teraz ksenony są chyba zasilane przez przetwornicę

Opublikowano
Diagności którzy podbili Ci dowód powinni stracić uprawnienia .Mój znajomy diagnosta stracił uprawnienia chyba na dwa lata za to ze podbił dowód w aucie gdzie szyby były czarne jak smoła
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
to czyli mogę od diagnosty oczekiwać darmowej usługi ?

Jak uda Ci się udowodnić że te światła miałeś na przeglądzie (wątpie by udało to się tobie udowonić), to możesz liczyć. Ale bym na to liczył i szybko xsenony zmienił na zwykłe żarówki. Nie wiem co czytałeś ale do lamp e34 są homologowane żarówki H1, jest ona halogenowa a nie xsenonowa wiec nie możesz montować Xsenony...

Opublikowano

Nawet jak się nie uda to podobno przegląd na same światła kosztuje 20zł, ale czy bez problemu da się powrócić do zwykłych żarówek ?

Czy ktoś już to robił, bo przecież ksenony są zasilenie przez przetwornicę, a nie jak zwykłe żarówki...

Opublikowano
kup reflektory helli , załóż spryskiwacze i możesz mieć xenon lub załóż reflektory homologowane na xenon . Z tego co pamiętam w autach przed 2001 rokiem produkcji nie musiało czegoś być przy xenonach , ale czy spryskiwaczy czy samopoziomowania to nie pamiętam (raczej samopoziomowania) . powrót do H1 jest bezproblemowy
Kamil