Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Tak jak w temacie mam problem z modułem CAS.

Po wgraniu flasha auto odpala ale nie działa skrzynia automatyczna tylko opcja "P". Joystick nie reaguje na D i R po prostu nic.

No i jeszcze coś, jak auto wyłączę to już nie idzie odpalić. Rozrusznik kręci a auto nie chce odpalić...

Jak ponownie wgram Flasha to znowu odpali ale tylko raz.

Czy ktoś może miał coś podobnego...

Z góry dziękuje...

Opublikowano

Spróbuj zrobić synchronizację INPĄ, jest na forum gdzieś opis.

Ja miałem taki błąd bo zabawie z INPA, ponowna synchronizacja rozwiązała problem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolega e61 napisal ale nie do konca, chodzi o synchronizacje ews ze sterownikiem silnika. Tez mialem u siebie e60, e91 jak chlopaki powyciagali sterowniki i trzeba bylo robic synchro. Auto zapalalo po czym gaslo, wygladalo jak by odcinal paliwo.
Krzysztof
Opublikowano

Jak synchronizacja nie zadziała to zostaje ci tylko DIS. Mogło stać się tak że CAS zablokował auto. Maiłem coś takiego w BMW serii 1. Auto się tak zablokowało ze nic nie dało rady zarobić ani odpalić ani uruchomić ignition do pozycji drugiej, czyli takiej że lampki się zapalają na liczniku. Do tego załączona była blokada kierownicy. Jedyna rada to było auto na lawetę i do ASO, ale ze względów finansowych koleś wolał żebym przyjechał i działał :-)

Dopiero po zabawie z DISem i wykonaniu funkcji serwisowych auto zaczęło działać.

Opublikowano

Witam ponownie....

Dziękuję wszystkim za delikatną pomoc bo sytuacja się już wyjaśniła..

Gdy programowałem flasha to wysypał sie eeprom i tu był cały problem....

Bo w eepromie poleciała synchronizacja ze skrzynią biegów a eeproma to chyba już nigdzie pod dany model nie załatwię z odpowiednimi danymi...

I zostaje ASO żeby po vin-ie załatwić CAS bo ponoć inaczej nie idzie....

Jeszcze raz za pomoc Dzięki.....

Opublikowano
Kolego DIS, eproma można przekodować i uruchomić,nie sądzę ze od flaschowania ci się uwalił. Jak kupisz innego kasa to można go przekodować pod twoje auto.
Opublikowano

Z informacji jakie uzyskałem to jak poleciała synchronizacja skrzyni w eepromie to skąd mam wziąść takie same dane do wgrania... każdy CAS jest przeciesz indywidualnie przypisany do auta....

Chyba że ktoś ma dojście w fabryce do danych które się zapisuje w eepromie.....

pozdrawiam....

'

Opublikowano
Każdego CASa da się zaprogramować, lub zrobić mu upgrade softu na przykład za pomocą WinKFP lub SSS lub DIS. Następnie trzeba zrobić synchronizację z EGS i DDE za pomocą na przykąłd DIS i to się samo zaczytuje. Trzeba mieć odpowiedni sprzęt soft i wiedzę. Oczywiście zdarza się moduł z początku produkcji że nic się z nim nie da zrobić ale to są pojedyncze przypadki.