Skocz do zawartości

Po alarmie odcięcia paliwa, kręci i nie zapala

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem, który może uda się rozwiązać za pomocą Waszych porad. Mam nadzieje, ze obejdzie się bez diagnozy komputerowej u wezwanego specjalisty.

Nie wiem co się stało. Na parkingu pod sklepem bawiłem się pilotem siedząc w aucie (zamykałem, otwierałem). Później po wyjściu do sklepu i powrocie widzę, że wyje alarm. Wyłączyłem, zapaliłem silnik bez problemów i pojechałem do domu. Na drugi dzień rano silnik kręci, wszystko we wnętrzu działa, ale nie mogę włączyć silnika. Pompa sprawna, słychać jak się aktywuje po przekręceniu kluczyka. Bezpieczniki sprawne, ruszałem cewką też bez rezultatu.

Jak wygląda fabryczne odcięcie, jak się je wyłącza? Alarm mam fabryczny. Trzeba trzymać na hamulcu itp?

Jak sobie z tym poradzić?

Wczoraj kupiłem auto, dzisiaj już nie działa :), ale ogólnie E38 to wyśmienita maszyna (a tylko w wczoraj jeździłem :)).

Poprzednie właściciel nie wie nic o takim odcięciu (chyba nigdy tak nie miał)

Piotr

Opublikowano

Teraz doczytałem w instrukcji, ze tutaj jest coś takiego jak CODE, coś się tam na ekraniku bawiłem i to chyba jest ten problem. Jedyne co to w instrukcji piszą, że po trzech próbach podania złego kodu jest problem, albo po trzech uruchomieniach bez kodu. Ja miałem więcej uruchomień.

Co teraz zrobić? Odłączyć akumulator, pomoże? Czy tylko diagnosta z laptopem czy da się we własnym zakresie?

Piotr

Opublikowano
ilosc uruchomien po złym wpisaniu kodu nie ma nic do rzeczy ,ani tez jak wpiszesz złoy wiekszosc razy , ale jesli sie bawiłes i np wcisłes kode i potem jakies liczby i nacisnałes set to zatwierdziło ten kod zabezpieczajacy ktory odcina zaplon samochod bedzie krecił ale nie ma szans zeby zapalił, jesli nie pamietasz tych liczb co wpisałes to jest problem ale jak krecisz to wyskakyje jakis komunikad pod zegarami na wyswietlaczu lub na wyswietlaczu bc pod radiem????????
Opublikowano
wymiana komputera ,przez zamoczenie kluczyka ???????? dziwne nawet bardzo ,co ma wspolnego jedno z drugim.......................................
Opublikowano

Rozkręciłem kluczyk, musiałem przypadkiem zamoczyć elektronikę wewnątrz podczas czyszczenia, do tego wyciągnąłem baterię na dłuższy czas, no i rano kręcił i nie mógł odpalić. Później próba kodowania kluczyka no i się rozkodował i pilot w ogóle przestał działać. Otwieranie centralnego tylko przez bagażnik. Ogólnie masakra.

Komputer tak wysypany, że nawet się nie da zaprogramować, tylko wymiana.