Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Gdy kupiłem bmw miało 178tys. i było zalewane castrolem półsyntetycznym. Na początku jesieni serwis (nie aso ) zalał mi silnik olejem mineralnym shell (15W/40). Gdy jest naprawdę zimno to do czasu rozgrzania silnik wydaje dziwne dźwięki. Czy mogę go zalać innym olejem tj półsyntetykiem czy nie powinienem. Auto ma obecnie 204tys. Pozdrawiam.

///M3T: 545KM 671Nm

Moje zabawki ;)

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=26716

Opublikowano

Popelniles II bledy:

Pierwszy to taki ze zalales mineralny, do BMW NIE LEJE SIE MINERALNEGO OLEJU.

Drugi to taki ze zrobiles bardzo brzydko i utworzyles kilka watkow o tym samym temacie zasmiecajac w tym momencie forum.

Zmiana oleju spowrotem na polsyntetyk to juz twoje ryzyko taka zmiana jest zawsze niebezpieczna.

Te dziwne dzwieki to popychacze, ktore zapychaja (zacieraja) sie pod wplywem mineralnego oleju.

Opublikowano

Krismax skasuj tamte wątki o takim samym temacie bo się Admin tudzież Moderator wnerwi..jak i cała reszta.

Pozdrawiam.

Poziom poczucia humoru jest wprost proporcjonalny do Twojego IQ.

http://img407.imageshack.us/img407/5961/roxbury9je.gif

Opublikowano

Nie no olej tak czy inaczej musisz zmienic. Przebieg jaki zrobiles na mineralce nie jest duzy i raczej nie bedzie to mialo wiekszego znaczenia.

Jednak na samonaprawy nie masz co liczyc i bedziesz musial pomyslec o wymianie popychaczy.

Opublikowano
Kurde. Widzę, że znowu ludzie różne rzeczy piszą na temat oleju. Ja już nie wiem w końcu jaki olej ma być zalany. Raz że 10, raz że 15, innym razem 5 lub 0. Gubię się już. Proponuję aby ktoś kompetentny otworzył i przykleił wątek, aby rozwiazać sprawę.
Opublikowano

Vero - generalnie producent zaleca okreslone wlasciwosci oleju jaki powinien byc stosowany w silnikach.

Jedno czego mnie zycie nauczylo to to ze NIE WOLNO lac mineralki do silnikow BMW.

I prawde mowiac jest taka zasada, ktora mowi, ze nawet najlepszy olej mineralny jest gorszy od najslabszego syntetyka - wnioski nalezy wyciagnac samemu :)

Pozdrawiam

Opublikowano
hmm popytajcie mechanikow co mysla o olejach do silnikow z duzym przebiegiem?czy ktorys poleci syntetyk lub polsyntetyk?chyba tylko do aut co do ktorych mamy pewnosc ze jezdzily cale zycie na olejach syntetycznych
Opublikowano

Krismax - to jest wlasnie objaw zuzycia popychaczy.

Kornelio - poczytaj zalecenia producenta (BMW) na temat stosowania olejow w ich samochodzach. Pisze jasno i wyraznie - syntetyk ewentualnie polsyntetyk.

I jak pisalem wczesniej zycie mnie nauczylo zeby do silnikow BMW lac przynajmniej polsyntetyk zwlaszcza do aut z hydraulicznymi popychaczami.