Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mi wyszlo taniej kupic taki zestaw poza siecia dealerska.

Kiedyś było tak:

[...] wszyscy kupujemy BMW dla radochy z jazdy, nie zawsze kierując się do końca rozumem. [...]
Opublikowano (edytowane)

Uwaga na dokrecanie srub zabezpieczajacych.

Szczegolnie nowy typ (a ten jest F10, F25) jest bardzo latwo urwac.

A dobrac nowa "zlodziejke" mozna tylko w ASO na podstawie probnika. Stare sruby np w e90 maja nabity numer, nowe juz nie.

Jezeli sami zmieniacie kola najlepiej uzywac zwyklego krzyzaka gdzie sile rozkladamy rownomiernie na 2 strony.

W zadnym wypadku nie stosowac do przykrecania i odkrecania "pneumata" czy dlugich przedluzek - klucza mocno oddalonego od kola - istnieje duza szansa ze "zlodziejka" rozleci sie/przekosi.

Nie wiem jaki jest maksymalny moment, ale 110Nm okazalo sie duzo za duzo :mad2:

Edytowane przez zetti
Beste Maschine der Welt
Opublikowano

darujcie sobie te "zabezpieczenie", potencjalny złodziej/huligan odkręci taką śrubę (niszcząc ją oczywiście) szybciej niż Wy odkręcicie "profesjonalnym" kluczem...

zabezpieczenie to żadne a odpadają problemy...

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano
darujcie sobie te "zabezpieczenie", potencjalny złodziej/huligan odkręci taką śrubę (niszcząc ją oczywiście) szybciej niż Wy odkręcicie "profesjonalnym" kluczem...

zabezpieczenie to żadne a odpadają problemy...

Wiesz, ja akurat dostałem te śruby razem z samochodem, były jakby w standardzie. W tygodniu będę zmieniał koła na zimówki. Do ASO raczej z tym nie pojadę... ZETTI dzięki za info.

Opublikowano

Kupiliście auto w salonie? Jeśli tak, Pan/Pani powinna wam wytłumaczyć krok po kroku obsługę samochodu... sorry :lol: Takie procedury w ASO..

Złodziejkę zawsze dokręca się mniejszym momentem a wynosi to w przypadku e90 - 80NM, także podejrzewam, że w F25 też.

Pzdr.

Opublikowano
Kupiliście auto w salonie? Jeśli tak, Pan/Pani powinna wam wytłumaczyć krok po kroku obsługę samochodu... sorry :lol: Takie procedury w ASO..

Złodziejkę zawsze dokręca się mniejszym momentem a wynosi to w przypadku e90 - 80NM, także podejrzewam, że w F25 też.

Pzdr.

Witam,

Wytłumaczyli, otrzymałem dwa numery telefonów. Na assistance i do doradcy serwisowego :-) Jak tak dalej pójdzie, to naszymi samochodami będą mogli jeździć tylko spece z BMW :mad2:

Opublikowano

Pzdr.

Witam,

Wytłumaczyli, otrzymałem dwa numery telefonów. Na assistance i do doradcy serwisowego :-) Jak tak dalej pójdzie, to naszymi samochodami będą mogli jeździć tylko spece z BMW :mad2:

Eee tam, samochód jak każdy inny. Kwestia zaznajomienia się z nim. ;)

Pzdr.