Skocz do zawartości

E36 1998 1.8i - wspomaganie, potwierdzenie diagnozy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Wspomaganie w moim autku chodzi bardzo ciężko, do tego przy oporowym skręcaniu w którąś stronę hałasuje.

Po zwiększeniu mu obrotów, wspomaganie zaczyna już ładnie gładko pracować ale przy tym niesamowicie hałasuje.

Pytanie:

Winna jest oczywiście pompa wspomagania? Skoro tak hałasuje wymieniać od razu pompkę czy w pierwszej kolejności bawić się w wymianę płynu wspomagania i czyszczenie układu?

Dodam, że płyn od wspomagania w moim autku jest czarny (przepracowany?). Nie wiem czy tak powinno być.

Pozdrawiam (:

Opublikowano

Ok, zrobię to na dniach.

Jakieś namiary jaki płyn zalać?

Z ową maglownicą właśnie się obawiam, że to może być jej kres :(

PS: Przed zalaniem płynu, przedmuchać układ kompresorem, czy coś? Albo przepłukać ropą/benzyną?

Opublikowano
przed zalaniem nowego płynu przepłucz cały układ ropą u mnie wyleciały czarne gluty . Jak zgrzyta to pompa , ale spróbuj najpierw płukania. Jak będzie nadal trzeszczeć to musisz wymienić pompę. (miełem to samo, po wymianie pompy mam spokój) Jak wymienisz pompę to też przepłucz układ. WARTO! Płyn atf 2d.
Opublikowano

Płyn - 4 dychy, nowa pompa wspomagania - 80pln

Jako, że szkoda mi lać litra oleju w brudny układ z hałasującą pompą, co nie daje 100% pewności rozwiązania problemu przyinwestowałem w nową pompkę :)

Jak dojdzie, do przeczyszczę wszystko od A do Z, zamontuje nowy element i dam znać.

Jeżeli się nie poprawi, to znaczy że magiel ma dość?

Opublikowano
ja mam zalany orlenowski hipol atf 2d 14zł za litr w układ wchodzi nie cały litr 0,8 dokładnie, . Moim zdaniem u ciebie na 100% pompka pada.