Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jak w temacie. Moj BC upomina sie o olej ("top up oil level, see owner's handbook"). Srednio co 1000km dolewam tak by bagnecik pokazywal, ze mieszcze sie w widelkach. Jestem w stanie okreslic, ze jest to przedzial 0,8-1litra oleju. W ASO wlali mi mobil 5w-30 xe3000, ma ktos moze dostep do tego oleju w rozsadnej cenie lub moze podpowiedziec ile to rozsadna?

moj potworek to 2003 czerwiec. Aktualnie ma 218tys, zrobilem nim przez dwa miesiace 7 tysiecy. Troche dolalem od czasu serwisu w lipcu.

Druga sprawa to ze na zimno przy zmianie biegu z 1 na 2 delikatnie "szarpie tyl". Ale tylko za pierwszym razem. Potem bardzo plynnie zmienia biegi i nie ma problemu. Jesli dam mu minute czy dwie na rozruch to nie szarpie wcale. O co chodzi? znalazlem post pol strony nizej o restarcie/wymianie sterownika plus wymianie oleju. Czy to sie do mnie nie odnosi?

pozdrawiam!

Opublikowano
Moze ktos jeszcze sie wypowie? Czy to pewne, ze silnik trafiony/do wymiany? Jaka jest przyczyna powyzszego stanu? Rozszczelnienie ukladu? Bylbym wdzieczny za jakiekolwiek wskazowki.
Opublikowano
jak nie masz nigdzie wycieku , a silnik pali 1l oleju na 1000 km to remont lub wymiana ... przyczyn może być sporo ... może I właściciel posłuchał się pana w salonie , że silnik już dotarty w fabryce i można od razu mu w palnik dawać ...
Kamil
Opublikowano

Witam ponownie po wizycie w Feuvert gdzie mechanik zdemontowal roznego rodzaju oslony i dotarl do zrodla wycieku (jak sie wszystkim wydaje). Olej wydobywa sie spod dekla zaworu prawego. Stad dosc dziarsko strumien nabieral rozpedu. Moje pytanie brzmi czy to sie komus juz zdarzylo? Na ile to powazne?

Ktos by sie tego mogl podjac?

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
sprawa sie wyjasnila - winne byly uszczelki spraciale na pokrywie zaworow/glowicy (czy czegos tam) w silniku. Chlopaki z ACS z raszyna sie spisali. bunia nie bierze :)