Skocz do zawartości

316i Brak mocy na niskich obrotach, wysokie co2,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie muszę zwrócić się do was o pomoc i liczę na sensowne pomysły i porady.

Zaobserwowałem kilka dziwnych objawów w pracy mojego M43.

* Gdy odpalam po nocy lub dłuższym postoju to przez parę pierwszych sekund silnik potrafi przerywać po chwili przestaje (niema reguły czasami szarpnie czasami nie), później pracuje normalnie, nie przerywa, trzyma obroty, pracuje równo.

* Na przeglądzie wyszła mi wysoka emisja CO2 , reszta parametrów w miarę w normie (katalizatora był wycięty gdy ją kupiłem - wstawiłem tłumik)

(podobno sonda pracuje na podwyższonych wartościach) - oczywiście śmierdzi mocno spalinami z wydechu tak jak by nie przepalał mieszanki.

* Często na ciepłym silniku wolno wkręca się na obroty - często nierównomiernie przyspiesza tak jakby dostawał nagle po kilka koni co tysiąc obrotów.

Podejrzewam że powód tych objawów jest jeden np: czujnik położenia wału lub wałka rozrządu, lejący wtrysk itp - proszę o porady

Kompresja po 13 barów na każdym garku

Sonda wymieniona na oryginał Boscha wg numerów katalogowych (oryginalny zamiennik, koszt: 340 zł)

Świece wymienione na nowe NKG wg numerów katalowogowych dwu elektrodowe - są suche i czyste, nieokopcone itp

Nie zauważyłem większych ubytków oleju od ostatniej wymiany (po około 8 tyś km - dolałem niecałe 100 ml oleju)

Przewody zapłonowe są też nowe

Opublikowano

Dolot szczelny, rura od przepływki jest nowa, przepływka sprawna (mierzona), filtr powietrza i paliwa wymieniony.

PS: może miał ktoś problemy z lejącymi wtryskami >? mógłby opisać objawy, i jak do tego doszedł i jak było po wymianie :)

lub problemy z jakimiś czujnikami ?