Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam nie interesuje mnie mechanizm gdzie się przestawia z \___ \___ na ______ ______ tylko \___ \___ na ____/ ____/ da sie czy nie?? "krótko' ps. jeśli się da to jak??
Opublikowano
dzięki ale one wtedy świeca tak ____ ____ a ja chcę żeby świeciły tak ___/ ___/

ale dzięki za podpowiedz

Nie ma swiecic __/__/, ale ma byc __ __/

Jedna lampa bije dalej aby oswiecic troche pobocza.

Sam mieszkam w Anglii i jezdzac za po europie przestawiam je. Zrob to samo na obydwu lampach i ma byc

Zreszta na kazdej lampie jest naklejka (jak ktos nie zdarl :wink: ), ktora mowi w ktora strone przesunac mechanizm do ruchu lewo, lub prawo stronnego

Proboj...

Opublikowano

Obie doswietlaja pobocze, stad ich asymetria snopu swiatla w obu lampach.

Co do tematu, powinny sie dawac przestawic na ruch lewo, lub prawostronny. Jest o tym w instrukcji obslugi.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano
Nie ma swiecic __/__/, ale ma byc __ __/

I tu się mylisz - OBIE lampy europejskie mają linię światłocienia __/ __/ - właśnie po to aby obie doświetlały pobocze (linia ukośna w lewej lampie jest trochę bardziej płasko ułożona zaś w prawej trochę bardziej do 45' się zbliża .

Może Twoje mylne wrażenie wynika z tego, że jak się trochę odjedzie np od ściany to wtedy te linie światłocienia z lamp się zlewają w jedną i wtedy rzeczywiście bliższe jest to schematowi __ __/. Jednak wystarczy stanąć jakiś 1m od ściany i wtedy doskonale widać , że lampy świecą wg schematu __/ __/. Zresztą dorzucę Ci linka do obrazka, który rozwieje wszelkie wątpliwości: http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT_SAHa5wP4rNp7904lXuPpJDAwbY5iiZDAcKTOLm_UhQzUIIKr0uD9xg68

Co do tematu, powinny sie dawac przestawic na ruch lewo, lub prawostronny. Jest o tym w instrukcji obslugi.

Zgadza się - wyjmuje się korek na lampie (pisze o poliftowych bo takie mam), w środku jest metalowa dźwigienka, którą się przesuwa i spłaszcza linię światła aby można było jeździć na takich i w PL i w Anglii.

Tyle tylko, że odnoszę wrażenie iż autorowi wątku chodzi raczej o możliwość trwałego przerobienia np lamp anglika ab świeciły __/__/ zamiast jedynie __ __ (żeby nie trzeba było kupować specjalnie lamp europejskich. Pewnie da się to zrobić ale trzeba by rozebrać lampy i pogmerać w jej wnętrznościach.

Jeśli natomiast autor wątku pyta tylko o chwilowe dostosowanie lamp do jazdy w Anglii i PL to tak jak pisałem wcześniej - ten kapselek na górnej obudowie lampy otworzyć i przesunąć ta metalową dźwigienkę.

Pzdr.

Opublikowano
Manolito77 ma racje ja zakupiłem bardzo tanio lampy 'soczewka' od anglika przed liftem lampa, i chodzi mi ze nie bawi mnie jak świecą tak ___ ___ po ustawieniu na europe a jak przestawię ta dzwignie to świecą lewo strony ruch czyli tak \____ \____ a ja chcę je przerobić na tak ___/ ____/ i pytam czy jest taki sposób i jak tak to jak i za ile???
Opublikowano

Z tego co pamiętam z rozbierania lamp, to za różnicę pomiędzy świeceniem ___/ ___/ a ___ ___ odpowiada blaszka zamontowana przed żarówką. I o ile się nie mylę, to jest ona zamocowana na małym nicie/ośce. Przestawiając tą wajchę ze zdjęć, przestawiamy właśnie tą blaszkę.

Jeśli udałoby się jakoś wykombinować odwrócenie tej blaszki, to taka przeróbka jest możliwa. Po rozebraniu reflektorów jest tam w miarę dobry dostęp, więc warto sprawdzić jak to wyjdzie w praktyce.

Opublikowano

Tylko kwestia jakie lampy się rozbiera - przedliftowe to bardzo komfortowa sytuacja. Poliftowe z początku produkcji też da się rozebrac z kloszy (podgrzac klej) ale te z końcowych wypustów to już ponoc masakra i ten klej nie jest już podatny na termiczne jego zmiękczenie.

Pzdr.

Opublikowano

lampy moje uzyskują zamiast __/__/ coś mniejwięcej tak __----__----

diagnosta mówił ze to dopuszczalne bo ponoć tak mogą świecić xenony

Opublikowano

Dajan - ja już w dwóch autach widziałem, że właśnie ksenony tak na prawdę miały właśnie taką linię światła __---- __---- (u mnie także wygląda to właśnie w ten sposób, że ta ukośna nie idzie w nieograniczony sposób do góry tylko idzie przez chwilę a potem jest już kolejna linia płaska,równoległa do jezdni) ale już lampy zasilane zwykłymi żarówkami miały właśnie typowo __/__/. Być może w xenonach celowo ta ukośna linia jest przycięta żeby za mocno nie oślepiały.

Pzdr.

Opublikowano
moje ponoć przystosowane do xenonów ale ja z tym nie kombinuja i mam wsadzone takie jak były zamontowane w reflektorach w chwili zakupu czyli H7
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano
i oto powrot do tematu dzisiaj wlasnie przerobilem lampy na soczewce przed liftem z anglika na europe jest taka opcja i postaram sie temat opisac ze wstawieniem fotek narazie pozdro
Opublikowano

Czyli najpewniej trzeba rozebrać te lampy i obrócić blaszki/przesłony o 180' aby załamywały linię światła w europejską stronę?

Pzdr.

Opublikowano

zabardzo nie ma ma jak ich odwrocic na mocowaniach maja wytloczone w jedna strone wypustki... jak odwrocimy je juz srobki nie przykrecimy (mowie o lampach po lift) mam gdzies foty zaraz poszukam chyba ze moze sie trzymac tylko na tych 2 na dole??? swiatlo nie bedzie rozpraszane???

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/6600ad3021187a6f.html sory ale proboje wrzucic odrazu tu na forum fotke a nie moge;/

• 3 lata później...
Opublikowano
Mógłby ktoś opisać które te blaszki przestawić i jak? naciąłem się na org soczewki przed liftem ale niestety angliki, może jakaś fota?
Opublikowano

W przedlifcie najlepiej obrócić cała przysłonę. Rozbierasz całą lampę, odkręcasz od odbłyśnika soczewki przysłonę (siedzi na małych torxach i pozycjonuje ją mały bolec w odbłyśniku), bierzesz płaski śrubokręt albo kombinerki, urywasz ten mały bolec od odbłyśnika, obracasz przysłonę i skręcasz. Blaszkę do tymczasowej zmiany geometrii świateł trzeba całkowicie usunąć.

W sumie pół godziny roboty na 2 lampy

• 3 lata później...
Opublikowano
Czy ktos by to zrobił profesjonalnie ? oczywiście za opłata bo nie moge sobie poradzić :( Mam właśnie anglika a chce przerobić aby dobrze w Polsce świeciły
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie, czy w e90 prelci na ksenonie (zwykłym, nie skrętnym) można ustawić przysłonę w angielskiej lampie tak aby przeszła przegląd w Polsce nie wyciągając lampy z auta? Samo przestawienie przełącznika w lampie na ruch prawostronny nie zadowala diagnosty (przynajmniej tego który kontrolował moje auto).

Parę postów wcześniej ktoś napisał ze niby można i że to proste, ale czy ktoś jest w stanie to potwierdzić i zdradzić jak to zrobić?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To dział e39 :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.