Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam...

Chciałbym zamontować alarm w samochodzie lecz nie wiem jak i gdzie mam sie podpiąć z centralką od alarmu...

Może ktoś już sam montował alarm w podobnym moodelu jak mój?? Prosze o radę gdzie mam się wpiąć, jakie kolory kabli i tym podobne...

Jesli ktoś miałby schemat elektryczny do E36 316i z 1991 roku to berdzo prosze o udostępnienie...

Dzieki..

Pozdro dla wszystkich miłośników marki BMW...

Opublikowano
Jezeli kupiles alarm, to powinienes miec jakis schemat. Ja na Twoim miejscu dalbym komus stowke zeby to dobrze zrobil.
Opublikowano

Nie mam nikogo "zaufanego", a mam powiem szcerze niemiłe doświadczenia z mechanikami w mojej okolicy...

Nie chciałbym oddać komus mojej "miłości" żeby w niej grzebał...

Sam lubię pomajsterkować trochę więc jeśli miałbym schemat, byłoby to dla mnie fajną zabawą samemu zamontować sobie alarmik..

A poza tym montując go samemu mogę wprowadzić pewne modyfikacje co bedzie miało dodatkowe zalety dla bezpieczeństwa mojego autka...

Dzieki za poradę... Pozdrawiam...

Jeśli ktoś posiada schemacik poproszę o kopię...

Opublikowano
najlepiej jest wpiac sie pod kompa do centralnego zamka (jezeli chcesz miec zamykanie z ryglowaniem + zalaczanie fabrycznego alarmu) ,potrzebne sa do tego dwa plusy (otwieranie i zamykanie) i jedna dioda prostownicza,niema przy tym duzo roboty.Mam gdziesz dokladne fotki co i jak,poszukam i wrzuce ci link..
Opublikowano

Dzieki za odpowiedzi koledzy.. Moj mail [email protected]

Jesli możecie to podeślijcie mi jakies fotki i porady dotyczące tego w jakie kabelki mam się wpiąć...

Pozdrawiam...

Co do schematu OSD dzieki napewno się przyda....

Jak mi się uda poprawnie zamontowac ten alarmik to napisze na forum co i jak dokladnie podpiąć... Może ktoś ma tez podobny problem jak ja... Ale nie bedzie to zbyt szybko, nie za bardzo wyrabiam się ostatnio z czasem...

Opublikowano

Jak otworzysz ten link masz tam opcję DOWNLOAD kolego...

Po prostu sciagnij sobie ten schemat, on jest w formacie PDF.

Pozdrawiam...

Opublikowano

devro,

jesli nie masz wystarczajacej wiedzy na sciagniecie tego schematu to powiedz ze prosisz na maila, napewno ktos wysle.

pozdrawiam

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
devro,

jesli nie masz wystarczajacej wiedzy na sciagniecie tego schematu to powiedz ze prosisz na maila, napewno ktos wysle.

pozdrawiam

a kurde zalanczalem dzisiaj ta stronke, ale jakos nie zalapalem gdzie mam kliknac zeby sciagnac :mad2: hehe

Opublikowano

Dobra wytlumacze prosto:

Klikasz na link

Klikasz guzik FREE

Wpisujesz 3 literki w pole

Dajesz START DOWNLOAD

Czekasz iles tam sekund.. odliczaja sie...

klikasz na link ktory sie pojawi i sciagasz.

Jak nie dasz rady to napisz wysle mailem.

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Alarmik już zamontowałem... Gro i bucy jak to mówią...

Więc temat można uznać za zamknięty....

Pozdro dla wszystkich...

Opublikowano
opisz dokladnie co gdzie i jak podlaczyles, bo znajac zycie za kilka dni pojawi sie podobny temat :mrgreen:

asek ma racje, i dolacz zdjecia jak masz :lol:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Co z tym opisem?? będzie??

POZDRAWIAM MANIAKÓW BMW 🙂

Z BMW od 2004roku. Na forum od 2005r.

Opublikowano
ja się zgodze że lepiej dać komuś zaufanemu i kto się tym zajmuje zawodowo nawet za 400zl bo to ci sie zwruci przy ac jak płacisz a jeśli nie płacisz to i tak doświadczeni mechanicy i elektrycy zrobią to lepiej niestety oddaj komus zaufanemu i jedź gdzieś gdzie nie mieszkasz i nie podawaj swoich danych masz takie prawo.
Opublikowano

Witam,

flexx, mi sie wydaje ze to nie jest do konca tak jak mowisz.

Moze i lepiej zrobia, choc nie maja duzego pola do popisu, wkoncu albo dziala alarm albo nie, to nie rakieta kosmiczna. A niestety wiekszosc ludzi ktorzy montuja alarmy zakladaja wszystko zawsze w tych samych miejscach, wiazki kabli ida zawsze tak samo, centralka jest zawsze w tym samym miejscu, "ukryty" guzik, ktory jest tak ukryty ze w 80 % samochodow jest w tym samym miejscu.

Ojciec dal alarm do zrobienia ( 800 zl zaplacil ) i miesiac potem wujek, ale w inej firmie, i wszystko jest tak samo.

Jesli ktos ma jakies zamilowanie, zdolnosci i podstawowe wiadomosci o elekryce to moze powinien sam sprobowac. Taki alarm moze byc kilka razy bardziej skuteczniejszy niz taki zamontowany standardowo w jakims zakladzie.

A potem podchodzi do auta jakis tempy dres, i wie kory kabel przeciac.. itd.. bo ktos mu powiedzial ze ten kabel tam powinien byc, i tak to niestety jest jak wszystkie auta maja prawie zawsze tak samo wszystko pomontowane.

Pozdrawiam

Opublikowano
ja mam takiego znajomka w warszawie nie wie gdzie mieszkam patrze mu na rence i moge sobie wybrać gdzie co ma być zamontowane
Opublikowano
ja mam takiego znajomka w warszawie nie wie gdzie mieszkam patrze mu na rence i moge sobie wybrać gdzie co ma być zamontowane

a co miales teraz innego napisac na argumenty OSD hehehe :twisted2:

Opublikowano

No wiesz fleex,

masz troche inna sytuacje,

wiekszosc ludzi nie ma takich znajomych,

a jak pojdziesz do firmy ktora montuje alarmy i zaczniesz im po lapach patrzyc i rozkazywac gdzie co maja dac, to albo powiedza zebys sobie poszedl gdzie indziej, albo niedlugo stracisz to auto, albo ci wiecej popsuja przy okazji niz naprawia, bo skoro sie nie zna na tym co oni robia, to sie nie wie co robia. taka niestety jest bolesna prawda.

Ja mysle niech sam chlopak proboje, ja tez wielu rzeczy przy aucie nie umialem zrobic, a teraz potrafie, bo sam sie nauczylem, co prawa chodze do szkoly co ma duzo wspolnego z elektronika, ale nikt elektrykiem ani elektronikiem czy tez machanikiem sie nie rodzi. Dlatego warto probowac czasem samemu. Najwyzej sie popsuje i bedzie sie mialo nauczke :)

Dalej mi sie wydaje ze nawet najtanszy alarm zamontwany samemu jest lepszy niz taki za 800 z firmy.

Zlodzieje nie robia patentow na samorobki tylko na standardowe instalacje.

Po ziemie tez zamierzam montowac alarm i napewno nie dam do zadnej firmy, bo wiem ze bedziesz wszystko jak w kazdym aucie.