Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam-właśnie zabrałem sie za wymiane uszczelek pokrywy zaworów w moim V8.Z prawej strony już zrobiłem chociaz myślałem że dekiel mi nie wyjdzie bo wadził o pompe ABS-u , ale poluzowałem ją i przy pomocy drugiej osoby zrobione.Ale widze problem z drugą pokrywa zaworów (tą z wyjsciem plusa)-bo tam jest jeszcze mniej miejsca żeby wyciągnąć .Nad deklami sa listwy z przewodami elektrycznymi do cewek i wtryskiwaczy- ja tego nie demontowałem tylko przewody odgiąłem do góry(tam te listwy też nie ułatwiają demontażu)- moze ktoś podpowie bo nie wiem czy czasem nie trzeba zrzucać z poduszek silnika i podnieść do góry-czy sa jakieś inne sposoby?
Opublikowano

Ostatnio to robiłem u siebie i wiem że dostęp jest nie za ciekawy.

Ja odczepiłem listwę z wtryskami, ale całkiem je nie demontowałem tylko podgiąłem do góry i to wystarczyło. Proponuję podkleić uszczelki niewielką ilością silikonu na wysokie temp. ułatwi to montaż, bo u mnie zawsze ten dolny róg się podwijał i nie było jak go poprawić. Na pewno jest to wykonalne :) dodatkowo u mnie z tej właśnie gorszej strony idzie instalacja gazowa węże filtry i wiązka przewodów.

Powodzenia :)

Opublikowano
Dzieki za podpowiedz-tylko tą listwe co kolego podniosłeś do góry to razem z główną magistralą zasilajacą paliwem i wtryskami czy same przewody z kostkami do wtrysków? bo ta rura paliwowa jest razem skręcona z przewodami do wtrysków.Pytam bo ona zasila dwie strony głowic i jest troche do odkręcania i trzeba mieć zwinne paluszki do zabezpieczeń? :shock:
Opublikowano
Odpinasz górę od tej osłony, w środku są kable od cewek i wtrysków. Tamtędy dochodzisz do zawleczek wtyczek od wtrysków, jak je odbezpieczysz to wszystko mocnym szarpnięciem wypinasz. Wtryski zostają, schodzą same wtyczki. Całość jeszcze się trzyma na tych przewodach, ale można to podgiąć do góry i tyle wystarczy. Wbrew pozorom nie jest to trudne.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam-zmęczyłem w sobotę uszczelki pokrywy zaworów z lewej strony(dzięki jeszcze raz ryba266 za podpowiedz).Ta plastykowa listwa z przewodami od wtrysków obowiązkowo musiała byś podniesiona do góry i podwiązana i poszło, odtłuściłem,cienko siliconem Reinza i ok-miejsca wystarczająco dużo ,nie cieknie już , suchutko ale.....dałem plamę,otóż:

-jedna z podkładek metalowych (ta od gumek pokrywy) wpadła mi do świecy czwartego cylindra i to tak niefortunnie,że siedzi na płasko wypełniając całe gniazdo na wysokośći połowy świecy(pasuje tam jak ulał :evil: - żadnej szczeliny)Próbowałem spiłowanym spinaczem biurowym i nie ma szans.A na dodatek silnik ostygł i klapa -zakleszczyła sie podkładka na stałe :mad2:

Całe szcześćie że odpalam bo uciąłem 1.5 cm tą gumkę od cewki(miałem starą).Jeżeli ma ktoś jakieś rady jak ją wydostać to czekam na podpowiedzi!

Opublikowano

Magnesem, podjedz do zaprzyjaźnionego mechanika i pożycz. Mają takie specjalne, na giętkim "kiju" do tego typu akcji.

Kiedyś w suzuki GSXR wpadła mi malutka nakrętka do cylindra do środka :mad2: Jeszcze kur.. jakaś mosiężna była czy coś takiego, bo magnes jej nie brał. Wyjmowałem silnik i obracałem do góry nogami :lol: i poszło hehe.

Opublikowano

Ja bym spróbował na klej, kupić taką gąbkową taśmę dwustronną do mocowania różnych rzeczy np. na lakierze itp.

Wyciać ją na kształt podkładki wciąć podobną podkładkę i jakoś przymocować ją do czegoś czym można wyciągnąć później wszystko z otworu i skleić za pomocą tej taśmy obie podkładki, można wcześniej rozgrzać silnik. Powinno dać radę.

Pamiętam, że jak przykleiłem kiedyś listewki w starym aucie taką taśmą, to przy próbie demontażu połamałem listewki w drobiazgi i po kawałeczku musiałem zrywać.

Albo na jakiś klej na gorąco czy coś.

Bo życie zaczyna się od ośmiu cylindrów :) Moja 540iA

http://forum-lines.ru/rez/ab192360.gif

• 4 lata później...
Opublikowano
udało Ci się wyjąć podkładkę już? jeśli tak to w jaki sposób?
-->> masz problem z bmką, potrzebujesz diagnostyki, podpięcia pod kompa? napisz a pomogę[/b