Skocz do zawartości

320d Zezarlo 1/2 litra plynu chlodzacego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Koledzy, wiem, ze pewnie bylo walkowanez 1000 razy ale wyszukiwarka nie chce pokazac zadnych odpowiednich watkow. Bunia to 320d 150KM z konca 2001 roku. Dzisiaj rano dojezdzam do pracy a tu zolta kontrolka poziomu plynu chlodzacego cyk! I zaraz gasnie i znowu sie zapala. Macha do gory, dekielek odkrecony i plynu nie widac. Nie bylo dymienia na bialo, olej tez sprawdzony. Wiem, ze przyczyn moze byc wiele ale co moge sprawdzic w wraunkach tzw. "pod blokiem". Plynu jak dolewalem to tak 0.5 litra weszlo. Nie wiem nawet gdzie glowe wlozyc i co pomacac? Weze normalnie gorace i nie twarde, temp na silniku dochodzi do polowy i ani drgnie. Sa jakies liche plastikowe wezyki, krocce itd. ktore w tym modelu sa znane z awaryjnosci? Nie chce panikowac ale tez potrzebuje porad i cennych wskazowek. Pozdrawiam serdecznie.
Ja nie cham, czytam Chopina, Sienkiewicza gram!
Opublikowano
wystarczy ze gdzies objemka sie troche poluzuje i juz bedzie pod cisnieniem uciekac, mi uciekalo z dolu chlodniczki egr. Zdejmij oslone ta z przedniego pasa, odpal i latareczka czy cos i szukaj gdzie mokre. Innej metody nie ma. Chociaz czesto pekaly zbiorniczki.
szukam
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam ponownie. Bylem na szybko u mechaniora, podobno znalazl obluzowany troche zacisk przy termostacie. Niby zrobione ale dalej plynu ubywa, po tygodniu jazdy dolalem dokladnie 0.5 litra. Niby mozna z tym zyc ale po co sie meczyc. Koledzy, jakies dalsze wskazowki? Gdzie szukac bo w przyszlym tygodniu ajde na dluzsze ogledziny, nawet kilkudniowe bo turbina bedzie wymieniana. Pozdrawiam.
Opublikowano
Witam ponownie. Bylem na szybko u mechaniora, podobno znalazl obluzowany troche zacisk przy termostacie. Niby zrobione ale dalej plynu ubywa, po tygodniu jazdy dolalem dokladnie 0.5 litra. Niby mozna z tym zyc ale po co sie meczyc. Koledzy, jakies dalsze wskazowki? Gdzie szukac bo w przyszlym tygodniu ajde na dluzsze ogledziny, nawet kilkudniowe bo turbina bedzie wymieniana. Pozdrawiam.

sprawdz dokładnie zbiornik wyrównawczy, lubią pękać, a pęknięcie widać tylko na rozgrzanym silniku.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=134590 Zapraszam do oceny mego samochodu:)
Opublikowano
Nic nie wymieniaj. Szukaj białego nalotu na połączeniach, chłodnicy. Gorący plyn szybko paruje więc ciężko zlokalizować, ale zostawia nalot.
Opublikowano
Dzieki Panowie za podpowiedzi. Nie wymienialem plynu dotad, sprawdzalem tylko jego stan regularnie az tu jednego dnia sprawdzam a tam plywak az wpadl do srodka.
Opublikowano

temat z uszkodzonym korkiem to już klasyk, zacznij od niego.

Będą Ci mówili że wyciek jest na łączeniach, będą Ci mówili że to uszczelka. W końcu go zlokalizujesz, stwierdzisz że musisz wymienić to połączenie.

Po wymianie na nowym będzie tak samo, tylko że puści inne połączenie.

Wymień korek na zbiorniczku, bo ten prawdopodobnie jest uszkodzony i w układzie wytwarza się zbyt duże ciśnienie, a i dokręć korek do oporu nie zostawiaj luźnego, bo też Ci płyn ucieknie.

.
Opublikowano
Witam, dzieki za wszystkie podpowiedzi. Z tym korkiem to jak jest, wymieniac go w ciemno czy jakis test mu zrobic? Poczytalem tez o pekajacych zbiorniczkach, trzeba by probe pod obciazeniem wykonac. Jakby co to zbiornik + korek tylko w ASO czy sa inne "kanaly"? Pozdro.
Opublikowano
Tez miałem podobny kłopot... Bardzo ciezko bylo zlokalizowac wyciek. Okazalo sie, ze termostat chłodzenia EGR puszcza.
http://img215.imageshack.us/img215/8469/forrp.jpg
Opublikowano
wszystkie wycieki i pekniecia i tak w wiekszosci przypadkow sa spowodowane uszkodzeniem korka zbiorniczka. Koszt nowego korka ok 30 zl, np intercars
Zgadzam sie z tym, ale i tak musi przeciez zlokalizowac wyciek i wymienic ta część.. I powymianie odrazu zapobiegawczo nowy koreczek :)
Opublikowano
ja mialem podobna sytuacje, byly ubytki plynu i szukalem szukalem i nic nie znalazlem. Po wymianie korka wszystko jest ok. Tak wiec moze nic nie uleglo uszkodzeniu tylko ktoras zlaczka przepuszcza bo nie jest w stanie utrzymac wiekszego cisnienia niz normalne w ukladzie ze sprawnym korkiem.
.
Opublikowano
A wiec kolego "maysee" Rozgrzej silnik zdejmij osłony silnika z dolu i z gory odpal auto i obserwuj skad cieknie.Przydałby sie kanał bo najwiecej ujrzysz własnie od dolu....
Opublikowano
swego czasu tez wymienilem korek i przestalo ubywac...a juz w jednym serwisie chcieli wymieniac chlodnice bo dziurawa :nienie:
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

napisze dla nidowiarkow.

ostatnio znajomy dzwoni do mnie i mowi ze ubywa mu plynu w dosc szybkim tempie i pelen najgorszych obaw pyta sie co moze byc przyczyna. Maly wywiad i na poczatek proponuje wymiane korka na zbiorniku, nie dowierza ze moze to byc taka pierdola i decyduje sie na wizyte w serwisie. Tam oczywiscie diagnoza, glowica, ale gosc mowi zeby jeszcze pojezdzil bo zauwazyl jakies wycieki na wezu i go wymienil. A no i jak uslyszal o korku to stwierdzil ze jakis idiota to wymyslil :) ech. Po jakims czasie walnal waz w ukladzie, gosc zrobil test na zawartosc co2 w plynie, wszystko oki no ale wymienil znowu waz i diagnozuje. Stwierdzil ze jest duze nadcisnienie w ukladzie i mimo pozytywnego wczesniejszego badania i tak zdecydowalby sie na zdjecie glowicy. Mojemu znajomemu wpadl do glowy wspanialy pomysl i pyta sie goscia czy moze jeszczw przed tym wymienia korek na zbiorniku wyrownawczym, ten z niedowierzaniem i politowaniem dla pomyslu znajomego zdecydowal ze wymieni. Alez ogromne bylo zdziwienie tego barana jak po wymianie korka za 25 zl wszystko wrocilo do normy.

Mowie do znajomego zeby pozdrowil tego idiote odemnie ;)

.