Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam BMW 745 e65 z 2004. Po zalaniu 5l płynu wycieka mi prawie cały zbiornik i podejrzewam, że wyciek jest gdziś przy sprzyskiwaczach reflektorów. Jak można się dostać do tych spryskiwaczy i sprawdzić węzyki doprowadzjące płyn? Słyszałem, że najczęstszym problemem są właśnie węzyki - pękają przez wysuwanie i chowanie sprzyskiwacza.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Witam. Ostatnio miałem podobny problem tylko, że u mnie był to wyciek spowodowany pęknięciem pompki odpowiadającej za pompowanie płynu do dysz spryskiwaczy szyby... Koszt pompki 90 zł
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

Problem u mnie caly czas wystepuje i zaden mechanik nie chce sie bawic z jego usunieciem. A jak wiadomo pora roku zmusza do uzywania plynu (nie wody) wiec koszt jest znaczny jesli na kazde 100km musze zuzywac 5l.

W trakcie nalewania plynu czasem wykapuje od razu przy kole a czasem nie. Bardzo dziwna sprawa, tak jakby czasem wyciekalo a czasem nie.

Czy jest ktos w Wawie, kto moglby na to spojrzec? Albo moze jakas rada jak dostac sie do zbiorniczka plynu?

Dzieki

Opublikowano
Odswiezam temat. Mozesz powiedziec ktory mechanik naprawil Ci problem z pompka? Moze udam sie do niego ze swoim problemem...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Odswiezam temat. Mozesz powiedziec ktory mechanik naprawil Ci problem z pompka? Moze udam sie do niego ze swoim problemem...

Zdejmij lewą czarną (strona kierowcy) górną osłonę obok silnika i będziesz widział zestaw pompek i zbiornik przed lewym przednim kole na samym dole, można się do nich dostać spokojnie bez dalszego rozbierania czegokolwiek, będziesz widział z której ewentualnie pompki cieknie bo będziesz miał mokry ślad, one często pękają, i to na 90% będzie to, jeśli puszcza pompka spryskiwacza reflektora to też będziesz miał dostęp dłonią żeby sprawdzić czy jest mokro ale wtedy żeby wymienić spryskiwacz lampy musisz zdemontować cały zderzak.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dzieki, ze wreszcie ktos sie zglosil chetny do naprawy. Chyba jednak bede malowal zderzak to przy okazji lakiernik mi zobaczy...
Opublikowano
Pompki same nie pękają, trzeba im w tym pomóc. A pomagasz jeżdżąc jesienią z wodą zamiast płynu niezamarzającego. Jak przychodzi większy przymrozek i woda w pompce zamarznie, to efekt jest właśnie taki...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Oddalem auto do malowania przednego zderzaka po spotkaniu z jakims swietnym kierowca pod supermarketem. Lakiernik powiedzial, ze nie ma zadnego wycieku :shock: Nalał cały zbiornik, pryskał, kombinowal...zobaczymy w praktyce...