Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam problem ze swoim e30. Od pewnego czasu podczas np. włączania kierunków, czy wciskania pedału hamulca (jak zapalają się światła z tyłu) lub wrzucaniu wstecznego (również chodzi o światło) gasło mi radio, jakby brakowało napięcia. Niedawno pojechałem za miasto, po kilku godzinach ciałem odpalić samochód i okazało się, że akumulator padł. Samochód udało się odpalić na pych, ale pracował tylko przy wciśniętym gazie, na jałowym gasł. Jakiś czas później wyjąłem aku, naładowałem na max, włożyłem i sprawdziłem napięcie. Przy zapalonym silniku wynosi ponad 14V, czyli ładuje, ale w raz z każdą minutą, coraz bardziej spada, aż po jakimś czasie silnik gaśnie. Co może być tego powodem ? Bardzo proszę o pomoc.
Opublikowano

Witam.

Nie jestem fachowcem, ale w swojej E30 też coś takiego miałem dwukrotnie. Za pierwszym razem miałem źle podłączone radio i brało mi niesamowicie prąd z aku nawet podczas jazdy, a później padł mi regulator napięcia. Podjechałem do elektronika i w pół godzinki wszystko zrobił, zapłaciłem 30 pln i problem znikł.

Pzdr!

Opublikowano

1. albo akumulator nie wytrzymuje pod obciążeniem. Łatwo sprawdzić przy gdzie wymieniają akumulatory - podłączą aparat i sprawdzą jak akumulator zachowuje się pod obciążeniem.

2. cos w samochodzie zabiera prąd - co powoduje, że spadek napięcia. Może to być zwarice gdzieś. Mnie prawdopodobnie, ale możwliwe. Najłatwiej to zrobić sposobem eliminacji - tj wyjąć bezpieczniki po kolej aż problem zniknie. Wtedy będzie wiadomo w którym miejscu trzeba szukać problem.

Uzależniony od 325iC

Zakochany w żonie

.....ja też jeżdżę E30 z wyboru!