Skocz do zawartości

318 D kontrolka silnika a brak komunikacji z INPA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Próbowałem dziś zdiagnozować auto kolegi z motorem 318 D i na wstępie zastanowiła mnie jedna rzecz. Po uruchomieniu zaplonu i sprawdzeniu się ukladów nie zgasła kontrolka silnika. Dopiero po uruchomieniu motoru zgasła. Efekt jest taki, że nie można przeprowadzić diagnostyki silnika, ponieważ interfejs nie może sie połączyć z silnikiem ( w opisie jest błąd komunikacji). Fejs jest ok, bo ja nie mam problemu z podpięciem do siebie. U mnie ( 320D) ta kontrolka w ogóle się nie zapala ( jest sprawna bo w teście zegarów świeci).

Pytanie do posiadaczy 318 D ( i nie tylko) brzmi - czy w 318 D kontrolka rzeczywiści powinna sie zapalić,czy kolega ma coś skopane i dlatego brak komunikacji z DDE ? Bo to też ( mam nadzieję) jest DDE 5.0 ?

Pozdrawiam.

Opublikowano
który rocznik auta? do 02/2003 jest DDE 3.0 i kontrolka nie powinna się świecic, po 03/2003 jest DDE 5.0 i jak najbardziej może się świecić.
Opublikowano
Moje auto jest z 02.2003 i łączy się poprzez DDE 5.0, auto diagnozowane jest z 01.2005, wiec nie powinno być różnicy jeśli chodzi o wersje.
Opublikowano
Ja mam 318d z maja 2003 roku i kiedy przekręcę kluczyk i poczekam tylko kilka sekund to świecą tylko dwie czerwone - ładowanie i ciśnienie (które gasną już w chwili odpalania lub sekundę po odpaleniu). Kontrolka od silnika się nie zapala w ogóle (na szczęście ;) ).
Opublikowano
Ja mam 318d z maja 2003 roku i kiedy przekręcę kluczyk i poczekam tylko kilka sekund to świecą tylko dwie czerwone - ładowanie i ciśnienie. Kontrolka od silnika się nie zapala w ogóle.

To identycznie jak u mnie, a mój koleś widocznie ma jakąs "bubę", może dlatego nie mogę się połaczyć z jego motorem...

Opublikowano
w 318d zmiana DDE była 03/2003, więc miesiąc i rok produkcji jak najbardziej ma znaczenie. moje 330d jest z 12/2003 i kontrolka silnika świeci się zawsze po przekręceniu kluczyka na zapłon i tak ma być.
Opublikowano
Aby rozwiać wszelkie wątpliwości :lol: - u mnie w samochodzie jest na szczęście dobrze, sprawdzone milion razy.

BMW 318d, na common railu, 1995 cm3, maj 2003 r.

to nie jest na zasadzie, że ma być tak czy tak... w różnych samochodach kontrolka silnika się zapala lub nie na pozycji zapłonu... temat był już omawiany na forum. niektórzy ją mają, inni nie mają, ale wychodzi na to że po 2003 jakby częściej ją spotkać. w każdym razie jeśli gaśnie po uruchomieniu silnika to znaczy że wszystko jest OK.

Opublikowano
Aby rozwiać wszelkie wątpliwości :lol: - u mnie w samochodzie jest na szczęście dobrze, sprawdzone milion razy.

BMW 318d, na common railu, 1995 cm3, maj 2003 r.

to nie jest na zasadzie, że ma być tak czy tak... w różnych samochodach kontrolka silnika się zapala lub nie na pozycji zapłonu... temat był już omawiany na forum. niektórzy ją mają, inni nie mają, ale wychodzi na to że po 2003 jakby częściej ją spotkać. w każdym razie jeśli gaśnie po uruchomieniu silnika to znaczy że wszystko jest OK.

W ten właśnie sposób wytłumaczyłem to właścicielowi samochodu ( nawiasem mówiąc abnegat techniczny :D). Najważniejsze, ze gaśnie po włączeniu silnika.