Skocz do zawartości

e39 523i benzyna 1997 automat Problem z obrotami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jechalem w trasie i zatrzymalem sie na tankowanie Lpg po odpaleniu silnika na bezynie silnik mial strasznie nisikie obroty prawie gasl po wrzuceniu D.Na drugi dzien jak byl zimny silnik,odpalalem silnik to ciezko palil po wrzuceniu D lub R zgasl dopiero jak troche go przegazowalem i zlapal temperature chodzil ale tez nie rowno,jadac w trasie i zatrzymujac sie na krotko na swiatlach dobrze pracowal ale jak dluzej pochcodzil na postoju to nie rowno pracowal na gazie i na benzynie.Z tego co wyczytalem na forum to pisza ze przepustnica i silniczek krokowy do czyszczenia lub odma do wymiany.Jutro musze jechac na kompa,moze ktos mial podobne objawy z kolegow pozdrawiam :D
Opublikowano

Nie przyszło Ci do głowy, że zatankowałeś hhh...owy gaz? Zatankowałeś jakiegoś syfu i tyle.

Przegoń go po autostradzie na benzynie po spaleniu tego syfnego gazu i powinno być ok.

Jeśli nie będzie to wtedy wpędzaj się w koszta.

Opublikowano
No wlasnie to jest dziwne bo jezdzac 3 lata nigdy tego nie bylo po za tym raz dwa razy do roku wlewam 98 paliwka plus dodatek do benzyny ktory oczyszcza wtryski i jade 50km na benzynie.Dzisiaj jade na kompa zobaczymy co wyjdzie jak nic to sproboje na benzynie pojezdzic.
Opublikowano
STP w czerwonej butelce do LPG czysci wtryski i uklad paliwowy 20 zl kosztuje.Bylem dzisiaj na kompie okazalo sie ze jest kilka bledow skasowal je i kazal mi sie przejechac, pozniej znowu podlaczyl pod kompa i bylo zero bledow.Powiedzial ze wina swiec ale swiece wymienialem 10 tys km temu na NGK.Ma ktos pomysl co jest nie tak. :(
Opublikowano
pod kolektorem ściągnij filtr powietrza i masz idealny dostęp odma jest na 3 śrubach :) klucz bodajże 13 :) Jak już dostaniesz się tam to rozbierz sobie odmę i ją wyczyść środkiem do czyszczenia przepustnic :) Dodam że jak rozbierzesz obudowę filtra powietrza to możesz od razu przeczyścić przepustnicę bo masz do niej idealny dostęp :)
Opublikowano
rozebralem z kolega przepustnice i wyczyscilem preparatem,cewki sprawdzalem i swiece sa ok, jedna fajka od cewki byla no koncu zmurszala peknieta kupilem nowa fajke i zalozylem.Niestety silnik dalej nie pracuje jak trzeba.Na cieplym pali jak talala ale jak stoi odpalony z 3 minuty na P D i R to delikatnie czuc ze go rzuca, za niskie obroty na benyzynie i na gazie to samo,dzisiaj rano przed rozebraniem wszystkiego odpalalem go byl zimny stal cala noc to musialem tzrymac go na 1000 obr pzrez okolo 3 minuty i dopiero ruszylem bo jak chcialem wczesniej ruszyc to gasl :( .Jak odme sprawdzic? jak pracowal silnik odkrecilem korek od oleju i spadly obroty to znaczy chyba ze odma jest dobra?Jak dostac sie do odmy i silnika krokowego?
Opublikowano
napisałem Ci kilka postów wyżej :) jak się zabrać za odme :) a odma jak jest uszkodzona to tak syczy a jak podniosłeś korek to go tak jakby zasysało?? jak jest dobra odma to powinno go zassać jak nie to znaczy ze bierze lewe powietrze gdzieś bo tak to bierze przez otwarty korek oleju i dlatego spadały obroty podjedz najlepiej gdzieś na kompa
Opublikowano
to może jednak silnik ma gdzieś lewe powietrze?? popsikaj preparatem do przepustnic i sprawdź czy zwiększyły się obroty jak tak to w tym miejscu bierze lewusa nic innego mi do głowy nie przychodzi może ktoś inny ma lepszy pomysł :) pozdrawiam :)
Opublikowano
Witam ponownie bylem dzisiaj u mechanika okazalo sie ze odma do wymiany,wymienil ja bez wezykow bo nie mialem tyle kasy.Silnik teraz pracuje idealnie jakby byl zrywniejszy ale nie moze mi sie wydaje na gazie tez idealnie chodzi.Zaluje ze sam nie wymienilem bo zostawilem u mechanika 220zl odma i 150zl robocizna. :D
Opublikowano
no niestety najlepszy gosc od bemek w łodzi drodzy sa ale znaja sie na rzeczy ja u nich serwisuje furke od 3 lat nigdy nie bylo problemow po ich robocie, a bylem raz u psedo mechanika to niestety zero wiedzy o Buniach.Dzieki ambience za info miales racje z ta odma pozdrawiam