Skocz do zawartości

316ti Kontrolka AirBag Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie pytanie.

W siedzeniu pasażera mam emulator maty. Podłączony prawidłowo. Resetuję błąd poduszki i jest OK.

Pytanie brzmi: Czasem się zdarza, że przy odpalaniu auta kiedy przekręcę kluczyk na zapłon i potem dalej w momencie rozruchu silnika kontrolka AirBagu się zapali i znowu łapie błąd.

Czego to może być przyczyna, że właśnie przy rozruchu silnika łapie błąd. W innych sytuacjach nie.

Może jakieś przebicie gdzieś? czy raczej inna przyczyna?

E46 318D 180KM
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
generalnie z baterią krucho się zaczyna, tak to właśnie się objawia, gwarantuję, że tester baterii z aso wydrukowałby ci świstek "wymień baterię" :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
hm..akumulator inaczej rzecz nazywając, zakładam, że nie doposażałeś autka w baterię łazienkową :) jeżeli w spoczynku nie trzyma tych min 12.5 v a przy starcie leci poniżej 9 v to jest nie za dobrze z nim
Opublikowano
hm..akumulator inaczej rzecz nazywając, zakładam, że nie doposażałeś autka w baterię łazienkową :) jeżeli w spoczynku nie trzyma tych min 12.5 v a przy starcie leci poniżej 9 v to jest nie za dobrze z nim

i przez akumulator może łapać błąd AirBAG przy rozruchu lub czasem jak jadę to potrafi się zapalić? hmm

E46 318D 180KM
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
dokładnie tak, bo komp odcina po kolei rzeczy najmniej potrzebne do rozruchu przy słabym akumulatorze żeby uruchomić silnik

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
dokładnie tak, bo komp odcina po kolei rzeczy najmniej potrzebne do rozruchu przy słabym akumulatorze żeby uruchomić silnik

akumulator w tamtym roku był na nowy wymieniamy, więc trochę by to dziwne było. Centra Futura.

Sprawdzę napięcie dzisiaj z ciekawości.

E46 318D 180KM
Opublikowano
Rezystancja za duża czy za mała w kodzie błędu :?:

a w INPie mi to pokaże? To dzisiaj odczytam i wkleję na forum tutaj.

E46 318D 180KM
Opublikowano
Zmierzyłem dzisiaj napięcie przy emulatorze maty. Jak przekręce kluczyk na zapłon to dochodzi tam tylko 0,08V i lata pomiędzy 0,03-0,08V. Tak ma być? Czy jest coś nie tak i może po drodze coś nie łączy czasem i dlatego jest ten błąd. Jakie tam powinno być napięcie do emulatora maty?
E46 318D 180KM
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź na akumulatorze czy nie pobiera Ci coś czasem prądu

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Opublikowano
Sprawdź na akumulatorze czy nie pobiera Ci coś czasem prądu

sprawdzałem.

Na postoju ma 12,5V a jak auto odpalone to 13,5 nawet do 14V dochodzi.

więc akumulator jest ok.

E46 318D 180KM
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W ten sposób sprawdziłeś ładowanie akumulatora. Odepnij minusową klemę i jeden kabelek z miernika przyłóż do odpiętego minusowego przewodu a drugi kabelek z miernika to minusowej klemy na akumulatorze. W ten sposób sprawdzisz czy auto nie pobiera Ci prądu na postoju. Tylko podczas tego sprawdzania nic nie moze Ci sie swiecić grać itd jesli masz aku w bagarzniku to wyciagnij bezpiecznik z jego podswietlania, Gdy już bedziesz sprawdzał tocały pomiar bedziesz musiał przeprowadzić przez dłuzszy czas bo z samego początku wszystko sie po uruchamia np czytnik z nawigacji a po chwili prą powinien spadać ale ie do zera bo wiadomo minimalny bedzie pobierał np do podtrzymania zegarka

Sprzedam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
hm, za wiele tak nie zmierzysz voltomierzem podłączonym szeregowo, chyba że jest to coś skomputeryzowanego, pobór spoczynkowy mierzy się w amperach w przedstawiony wyżej sposób a najlepszą metodą jest założenie miernika tzw cęgi, które można zapiąc dookoła plusowego przewodu przy baterii - nie musisz wyciągnąc bezpiecznika, wystarczy jak zatrzaśniesz zamek na otwartej klapie, troszkę mniej zabawy :) po ok 10 min auto przechodzi w tzw. sleep mode i nie powinno pobierac więcej niż 0.04- 0.05 A, wartośc podawana przez IMIB używany w aso do podobnego testu, miernik cęgi powinien wykazac podobnie. dwa kabelki idące do maty to tak naprawdę 1 tylko w pętli pod siedziskiem, jak we włączniku nie dochodzi tam + i - i nie wykryjesz tam innego napięcia poza błądzącym co też zrobiłeś, wartości poprawne. co jeszcze zmierzyłeś to napięcie baterii a nie jej pojemnośc, lepszym testem byłoby obserwowanie podłączonego miernika przy odpalaniu, a to że nawet dochodzi do 14v ładowanie tożadna duma, u mnie np stale trzyma jakieś 14,2v bardzo rzadko spadnie poniżej 14,0, na chłopski rozum świadczy to o tym że bateria jest niedoładowana i pochłania, podpinając jakiś prostownik ze wskazaniem pobieranych amperów możesz sprawdzic czy jest tak naprawdę, w spoczynku bateria powinna pobiera poniżej 6 A a z przekręconym zapłonem ok. 15
Opublikowano
A ten błąd AirBaga może wyskakiwać jeżeli mam np zły akumulator do auta ? Z tego co wiem mam taki jaki być powinien. Wieczorem napiszę dokładne parametry i sprawdzę z tym odpięciem minusowej klemy, ile będzie A normalnie przy wyłączonym wszystkim i na zapłonie.
E46 318D 180KM
Opublikowano

więc tak:

AKumulator mój to Centra Plus CB620 62Ah 540A

Odłączyłem - i połączyłem miernikiem jeden do - akumulatora i jeden do klemy.

Oto wartości:

- 1,10-1,40A auto w spoczynku (stacyjna nie przekręcona na zapłon),

- przy przekręconym zapłonie tak przez sekundę jest ponad 10A a potem tak 7A średnio.

Czy to jest ok? Nie wiem dlaczego czasem ten AirBag mi błąd wyskakuję jak emulator maty jest poprawnie podłączony. Czasem skasuję błąd i jest ok przez jakis czas, a potem przy odpalaniu auta załapuje błąd.

E46 318D 180KM
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

1,4A to chyba raczej nie jest normalne wydaje mi sie ze powinno byc w granicach 0,8 A . Miałem pobór prądu ponad 2 A wymieniłem jeża i spadło coś do Tych granic to Ty masz ale gdy odłączyłem bezpiecznik z radia było jeszcze mniej. Powiedziano mi ze te granice to Tobie pokazuje ze niby jest to Ok ale mi sie wydaje ze ma myć w granicach 0,8A. Czasem wyswietlacz radia mi sie zapala na miało i mysle ze ma zwarcie wiec dlatego coś mi sie wydaje ze 0,8 A to taki prąd jest ok bo coś w tych granicach było gdy odłaczyłem bezpiecznik od radia . Najlepiej odłączaj bezpieczniki po kolei i bedziesz wiedział czy prąd spada czy jest taki sam.

Co to tej wartości 0,8 A nie jestem pewien w 100% moze sie mylę , niech ktoś poprawi jak jest pewien

Sprzedam

Opublikowano
Hmmm to już kurcze nie wiem dlaczego czasem mi łapie ten błąd AirBaga :/ czasem jest dłuższy czas ok i nagle jest.
E46 318D 180KM
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Hmmm to już kurcze nie wiem dlaczego czasem mi łapie ten błąd AirBaga :/ czasem jest dłuższy czas ok i nagle jest.

Jakiś rok temu miałem tak samo przyuwazyłem ze zapala mi sie gdy otwierałem tylne prawe drzwi ale to też nie przy każdym otwarciu. Potem była cisza, nastepnie padło na mate gdy ktoś siadł na miejsce pasazera zapalała sie kontrolka gdy wychodzil gasła. Mówię no to dopadło to i mnie ale okazało sie ze miałem wodę w podłodze rozkręciłem wszystko wysuszyłem było ciezko bo wszystko działo sie zimą i do teraz jest spokój. Moze też masz troche wilgoci

Sprzedam

Opublikowano

Jakiś rok temu miałem tak samo przyuwazyłem ze zapala mi sie gdy otwierałem tylne prawe drzwi ale to też nie przy każdym otwarciu. Potem była cisza, nastepnie padło na mate gdy ktoś siadł na miejsce pasazera zapalała sie kontrolka gdy wychodzil gasła. Mówię no to dopadło to i mnie ale okazało sie ze miałem wodę w podłodze rozkręciłem wszystko wysuszyłem było ciezko bo wszystko działo sie zimą i do teraz jest spokój. Moze też masz troche wilgoci

będę musiał posprawdzać, ale nigdzie jak dotykam ręką podłogi nie czuje że jest mokre itp.. posprawdzam

E46 318D 180KM
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja jak dotykałem po wierzchu to tez było suchutko. Wyjmij spinke trzymające dywanik i w tym miejscu mocno dociśnij i sprawdz czy nie ma tam wilgoci czy sie nie pieni.

Sprzedam

Opublikowano
Po pierwsze to jaki dokładnie ci błąd wywala. Podaj kod tego błędu. Zastosowałeś alaemulator maty ale błąd nie musi być związany w ogóle z tym. Poza tym 1,4A upływności to za dużo. Prostym sposobem jest mierzenie i wyciągnie po kolei bezpieczników i sprawdzanie kiedy poziom spadnie wtedy masz dany obwód do przeglądnięcia.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
tak btw; mierzyłem przez ostatnie parę dni własne auto w garażu, pod miernikiem stale i cały czas pokazuje 0.02a średnio, tzn waha się delikatnie do 0.024 max, no i oczywiście tam nie mam jakiś problemów, po prostu test do porównania