Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, mam problem z odchylaniem fotela kierowcy. Fotel to model z mechaniczną regulacją, nie elektryczny, bez podgrzewania, ale również nie standardowy, (wysuwana część siedziska, chyba wersja sportowa itp) patrz foto (zdjęcie gdy fotel był ok).

http://imageshack.us/photo/my-images/143/4495262923.jpg/

Na łączeniu siedziska z oparciem w prawym narożniku pojawiła się szpara i widać nawet elementy mechanizmów fotela. Rączka służąca do odchylania fotela zupełnie nie ma oporów i fotela nie da się odchylić aby umożliwić wsiadanie pasażera do tyłu. Co najgorsze, oparcie fotela się buja, i boję się że może się złamać przy mocniejszym szarpnięciu.

Na allegro można kupić używane fotele, z tym że są to modele standardowe o mniejszej ilości ustawień. Zastanawiam się czy sam mechanizm odchylania oparcia można by wykorzystać do naprawy?

Czy zna ktoś firmę zajmującą się naprawą mechanizmów foteli w okolicach Poznania?

Pozdrawiam

Opublikowano

czesto tapicerzy samochodowi sie tym zajmuja, zadzwon i zapytaj, awaryjnie zaloz sobie fotel pasazera do kierowcy jesli musisz jezdzic.

Zaczalbym od wyjecia zepsutego fotela i rozebrania go i sprawdzenia co sie stalo, byc moze cos sie odpielo, wysunelo, ulamalo i moze sam dasz rade naprawic.

szukam
Opublikowano
fotel naprawiony:) pojechałem do tapicera przy ulicy Kordeckiego w Poznaniu, który wykręcił fotel i w około 45 min naprawił. Okazało się, że odkręciła się śruba mocująca siedzisko z oparciem (wg tapicera to efekt pojedynczego błędu fabrycznego, gdyż wg niego fotele BMW należą do najlepszych i cytat "pierwszy raz widzi taką usterkę w tym modelu") i wyczepiły się mocowania linek od mechanizmu odchylania. Samo rozebrania fotela poszło mu sprawnie, najpierw zdjął tylną plastikową osłonkę (taką z siatką), która jest przymocowana na plastikowe nity wciskane, następnie trochę się pomęczył z ustawieniem oparcia względem siedziska, skręcił i po problemie..
Opublikowano
najpierw zdjął tylną plastikową osłonkę (taką z siatką), która jest przymocowana na plastikowe nity wciskane

Widziałeś jak dokładnie to zrobił? Po prostu wyciąga się te nity na dole czy jeszcze dodatkowo na czymś się trzyma?

Opublikowano
plastikowa osłona trzyma się tylko na tych nitach - po prostu je podważył nożem i wyciągnął. Jak to zrobisz delikatnie to nie uszkodzisz

Dzięki, spróbuję zawalczyć :)

Opublikowano
No i w żaden sposób nie mogę wyjąć tych kołków trzymających tylną maskownicę oparcia :duh: Próbowałem wyciągać obcęgami ciągnąc dość mocno ale nijak nie chcą wyjść. Jest jakiś patent na to?