Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Jaką niedrogą myjkę ciśnieniową możecie polecić - tylko do użytku domowego, wiec nie musi to być nic wysokowydajnego? Edytowane przez camaro_
Corolla e11 FL --> BMW e46 FL (M47/TU) --> R18A2
Opublikowano
witam. posiadam kercher 140 bar i powiem szczerze że sie nie sprwdza poniewaz zostaje taki nalot jakby osad .używałem różnych płynów nawet te oryginały karcher.żeby spłukać ten grubszy brud i dijsc w zakamarki super. ja szczerze to szukałbym min 180 bar
Opublikowano
180 bar? głupota... ja uzywałem karchera cos 110 bar i wszystko idzie domyc, miał taką moc ze osad w basenie domywałem, a szczotką można było trzeć ile sie chce a wydawałoby sie ze nie zchodzi, jak do uzytku domowego to szczerze polecam, zakupiłem max tydz temu karchera 2.14 (chyba 110 bar) w niemczech za 40e ale widzialem w PSB z prmoocji podobny za 229 zł. Jak do uzytku domowego idealny, dobre tez są black and decker i w dobrej cenie. A 180 bar to kupują tirowcy..
Opublikowano
Odgrzeje kotleta bo sam szukam.Ktoś mi kiedyś powiedział kto długo w tym siedział.Patrz na moc pompy,żeby była aluminiowa i wydajność wody w l/min i oby była ponad 400l/min.Ten znajomy polecił mi to: http://allegro.pl/myjka-cisnieniowa-lavor-italy-170-bar-mega-zestaw-i1758453315.html
...Ciśnij jeśli masz pasję nie stawaj,wsiądź odpal fure w gaz napier...szyby w dół,ryk silnika niech cię niesie:)
Opublikowano

Podstawową wadą domowego użytku myjek ciśnieniowych jest to, że używa się w nich standardowej wody z sieci. Jest to problemem o ile po myciu auta nie wyciera się go do sucha.

Na myjniach ciśnieniowych do spłukiwania (przeważnie ostatnia pozycja, często opisywana jako nabłyszcanie) używana jest woda ZDEMINERALIZOWANA. Nie posiada ona kamienia i faktycznie po wyschnięciu nie pozostaje osad. Natomiast po spłukaniu wodą z sieci pozostają albo ślady kropel albo ogólny osad. Może o tym pisze ciupapac?

Straight six in the front, manual gearbox in the middle and drive goes to the back - that's the chapter one, page one of the petro-sexual handbook :D
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Podstawową wadą domowego użytku myjek ciśnieniowych jest to, że używa się w nich standardowej wody z sieci. Jest to problemem o ile po myciu auta nie wyciera się go do sucha.

Na myjniach ciśnieniowych do spłukiwania (przeważnie ostatnia pozycja, często opisywana jako nabłyszcanie) używana jest woda ZDEMINERALIZOWANA. Nie posiada ona kamienia i faktycznie po wyschnięciu nie pozostaje osad. Natomiast po spłukaniu wodą z sieci pozostają albo ślady kropel albo ogólny osad. Może o tym pisze ciupapac?

nie wiem ale na czarnym kolorze autko z 2005 i karcher 140 bar z dyszą tzw "łopatką" używałem różnych płynów, pian aktywnych , alkaicznych nawet oryginalnych karcher i nie umyjesz dokładnie samochodu.i wiem jak wygladaja plamy po kamieniu . na po myciu jednolita mgiełka na spodzie auta.może jestem za dokładny ale dla mnie jedynie jest mi przydatny do spłukania piachu i błota a reszte ręcznie z mikrofibrą.

Opublikowano

Ja mam taki koncentracik, który rozpylam na autko, czekam dwie minuty i potem karcherem jazda. Środek pryska się na suche auto i bardzo dobrze rozpuszcza bród, tak że pod ciśnieniem elegancko schodzi.

Ewentualnie jak bardzo długo nie było myte to jeszcze potem gąbeczka przelecę ale to bardzo rzadko. Na ogół domywa super, że samochodzik błyszczy. Niestety nazwy środka którego używam teraz nie podam, bo nie pamiętam :P

Opublikowano
Ja mam KARCHER K5.55 Jubilee. Używam go od roku i spisuje się dobrze, dokupiłem tylko pianownicę profesjonalną,ale nie KARCHERA tylko jakiś włoski zamiennik.Bo KARCHER za taką to się ceni jak za złoto.

Ja tą pianownicę przeklinam :mad2: (z mosiężna końcówka), ciężko wchodzi w pistolet karchera, a wyjąć ją już jest bardzo trudno. Prawie nogami zapieram się o żonę, która z drugiej strony ciągnie za pistolet :twisted:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja mam sthila nie dawno kupilem !musze jeszce jakis srodek zeby tym myc jaki polecacie?no i poznije ircha wytrzec zeby nie bylo plam!!no ost pozycja na bezobslugowych robi swoje :cool2:
Opublikowano
Lakieru nie niszczy,już wcześniej mówiłem,że myjką sporadycznie myje-dopiero jak jest bardzo brudny. Po umyciu wycieraczką do szyb ściągam wodę z samochodu. A tak do normalnego mycia używam szamponu EAGLE ONE nadający mokry połysk,wtedy samochód myję gąbką i tak najwole, bo nie chce mi się KARCHERA rozstawiać.
  • Członkowie klubu
Opublikowano
poznije ircha wytrzec zeby nie bylo plam!!

Nie męcz się irchą... kup sobie ręcznik do tego...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
Po umyciu wycieraczką do szyb ściągam wodę z samochodu.

Ściągaczka do szyb to największe zło jeżeli chodzi o rysowanie lakieru na karoserii auta. Nie chodzi tu o uważanie na metalowe zakończenia na których osadzona jest ściągaczka ale o to że drobinami piachu przyczepionymi do silikonowej/gumowej ściągaczki robimy piękne mikro/makrowzory na lakierze. Najlepsze do osuszania są ręczniki waflowe. Mają wielkość 1mx1m i takim ręcznikiem raz prz razie, bez szorowania nim na karoserii suszymy auto. Jak ktoś ma kompresor to najefektywniej robi się to sprężonym powietrzem. pmocne zwłaszcza przy wypłukiwaniu wody z róznych zakamarków

Opublikowano
To nie jest ściągaczka tylko wycieraczka, i od tego ani razu jeszcze mi rysa nie wyszła. Tak samo można powiedzieć o szybie,żeby nie wycierać wycieraczkami bo się porysuje.

Kwestia semantyki czy będziemy na to mówili wycieraczka czy ściągaczka. Chodzi o narzędzie, które jest zrobione z tego samego/bardzo podobnego materiału i które w działaniu sprowadza się do tego samego-rysowania. Jak sam zauważyłeś wycieraczka rysuje szybę, która (szkło) wg. skali Mohsa ma twardość 5-7, tzn. rysuje się je stalą narzędziową. Lakier samochodowy ma skalę twardość 2-3 czyli z łatwością zarysujemy go paznokciem-vide zagłebienia pod klamkami pełne rys od paznokci. Dlatego, z analogii, jeżeli od używania wycieraczek na szybie powstają rysy to od użycia wycieraczko-ściągaczki na lakierze powstaje ich nieporównywalnie więcej. Lakier na samochodzie staje się matowy i bez połysku. Nie pisze tutaj o rysowaniu lakieru ściągaczką do podkładu (takie rysy też widziałem) a o ciągłym go matowieniu. Wycieraczka dziala jak wodny papier ścierny tylko działanie to jest rozłożone w czasie. Trochę się bawię kosmetykami samochodowymi i jestem pewien, że na aucie masz matowy lakier bez połysku a pod słońcem widać miliony mikrorysek i pajęczynek.

Oczywiście kwestią odrębną jest to czy przeszkadza Ci czy rysujesz auto i czy lakier wygląda ładnie,czy zupelnie cię to nie obchodzi. Rozumiem to. Kwestia indywidualnego podejścia. Faktem jest jednak, że najbezpieczniejszą metodą do osuszania lakieru są ręczniki waflowe pochłaniające bardzo duże ilości wody. Ręcznik rozkładamy na lakierze, nie szorujemy nim tylko nakładamy na każdy element oddzielnie i wklepujemy go na mokrą karoserią. Nie zapobiegnie to oczywiście powstawaniu jakichkolwiek rys ale w znaczny sposób je ograniczy. Chyba, że ci to obojętne.

Opublikowano
że na aucie masz matowy lakier bez połysku a pod słońcem widać miliony mikrorysek i pajęczynek.

.

I zdziwiłbyś się jak wygląda lakier na moim samochodzie. To ,że wycieraczka rysuje szybę, źle z formuowałem, chodziło mi o to, że jak by rysowała to by nie była stosowana. Dopiero teraz to zobaczyłem, że źle to napisałem.