Skocz do zawartości

[320d] Sprzegło - wysoko łapie (przed i po wymianie)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

320d 99r.

przebieg = ?

licznik = 184 tyś.

Niedawno wymieniłem sprzegło (dwumasy nie wymieniałem). Powód? Wysoko łapało. Teraz też łapie wysoko, choć jest trochę lepiej. Mechanik pokazał mi stare sprzęgło (ponoć jeszcze fabryczne) i nie było jakoś szczególnie starte. Wiem, że jest samoregulacja ale u mnie chyba coś nie działa jak należy. Proszę o sugestie.

Opublikowano
mam to samo i też myślę o wymianie sprzęgła, ale teraz się zastanowię, bo jak wymieniłeś i nie było bardzo starte? ciekawie co to może byc?
Opublikowano
Sprzęgło się nie ślizgało, po prostu wysoko łapało. Co do tej regulacji - skoro jest auto-regulator to czy istnieje możliwość manualnej regulacji? Jest jeszcze jeden objaw. Czasami jak wciskam/puszczam sprzęgło to słychać delikatny szelest - dosłownie jakby pod pedałem był suchy liść, który właśnie przypadkowo zgniotłem :-) Liścia oczywiści nie ma, a dźwięk pojawia się jak samochód jest zimny.
Opublikowano
Sprzęgło się nie ślizgało, po prostu wysoko łapało. Co do tej regulacji - skoro jest auto-regulator to czy istnieje możliwość manualnej regulacji? Jest jeszcze jeden objaw. Czasami jak wciskam/puszczam sprzęgło to słychać delikatny szelest - dosłownie jakby pod pedałem był suchy liść, który właśnie przypadkowo zgniotłem :-) Liścia oczywiści nie ma, a dźwięk pojawia się jak samochód jest zimny.

1) to może być łożysko oporowe, ale podejrzewam że zmieniłeś je na nowe razem z kompletem sprzęgła

2) łożysko wałka sprzęgłowego w skrzyni biegów

Opublikowano

1) to może być łożysko oporowe, ale podejrzewam że zmieniłeś je na nowe razem z kompletem sprzęgła

2) łożysko wałka sprzęgłowego w skrzyni biegów

1) wymieniony komplet (tarcza + docisk + łożysko)

2) czy mógłbyś w dwóch zdaniach wyjaśnić jak ono działa, że ma wpływ na wysokość łapania sprzęgła?

Opublikowano

1) wymieniony komplet (tarcza + docisk + łożysko)

2) czy mógłbyś w dwóch zdaniach wyjaśnić jak ono działa, że ma wpływ na wysokość łapania sprzęgła?

aa, moment: ja się odnosiłem do dziwnego dźwięku szeleszczenia - nie do wysokości łapania sprzęgła :)

Opublikowano

Panowie podłączę się pod temat.

U mnie sprzęgło łapie normalnie (nisko) ale w upalne dni mam efekt jakby sprzęgło nierówno pracowało ... przy ruszaniu czuje bicie i łapie zrywami....

Pytanie czy coś się kończy czy tylko kwestia regulacji. Da się to jakoś sprawdzić bez zrzucania skrzyni ??

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Opublikowano
u mnie też wyoko łapie :) jak jeżdze innymi samochodami to potem trudno sie przyzwczaić i czasami szarpnie przy zmianie biegów :cool2:
Opublikowano
a ze tak spytam TC na jakiej firmy wymieniales ? sasch, luk-a, valeo, zbieram info co polecane