Skocz do zawartości

[E39] 528 rzuca motorem przy porannym odpalaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Mój motor to 2,8 M52 z podwójnym vanosem. Od jakiegoś czasu kiedy po nocy odpalam swoje auto przez jakieś 30 sekund telepie silnikiem, później słychać jakby obroty się wyrównywały i motor zaczyna wyrównywać pracę. Przy nagrzanym silniku wszystko działa idealnie, po 8h kiedy wychodzę z pracy również motor odpala prawidłowo. Ta sytuacja powtarza się tylko rano kiedy auto przestoi w garażu całą noc.

Miałem rożne pomysły (siłowniki vanos, słabe ciśnienie pompy paliwa) ale dziś wpadłem na pomysł aby odpalić auto awaryjnie z gazu i o dziwo motor odpalił bez trzęsienia, napisałbym normalnie. Tak więc moje podejrzenia co do vanosa nie potwierdziły się. Próbowałem również dopompować paliwo poprzez kilkakrotne przekręcenie kluczyka on/off po to aby pompa dobiła ciśnienie ale ten zabieg również nie przyniósł efektu.

Dodam jeszcze, że w zimę przy mrozach ten problem nie występował, zaczęło się razem ze wzrostem temperatur na wiosnę.

Jakie macie pomysły, sugestie?

Mam interface do Inpy, defektów z wyjątkiem spalonego wentylatora brak.

Opublikowano
Pierwsze co to pojedz na komputer.Mozliwe ze ktoras swieca/swiece juz podziekowala i dlatego masz takie objawy...Bez komputera nie ma co gadac....
Opublikowano
Pierwsze co to pojedz na komputer.Mozliwe ze ktoras swieca/swiece juz podziekowala i dlatego masz takie objawy...Bez komputera nie ma co gadac....

Też o tym myślałem, świece mają około 15.000 km. Kupiłem wg instrukcji do silnika 2,5 z dwiema elektrodami bo były tańsze, wg instrukcji do mojego miały być z czterema elektrodami.

Pomyślę nad wymianą lub na próbę wkręcę te stare. Pamiętam, że kiedy je wymieniałem nie było takiego problemu.

Co do Inpy to pisałem, że poza spalonym wentylatorem klimy nie mam żadnych defektów. Robiłem adaptacje, bez efektów. Jak skasować te korekty? Możecie opisać.

Opublikowano
skasowac mozesz tylko korekte paliwa, nie pamietam dokladnie gdzie jest, ale poszukaj sobie(tam gdzie kasowanie bledow silnika, tylko chyba F7 jest adaptation)